Indeks dolar jatuh, yen mencecah paras terendah dalam 10 bulan

Dolar U.S. pada mulanya meningkat tetapi kemudian jatuh pada hari Selasa disebabkan penurunan dalam pembukaan pekerjaan U.S. untuk bulan Julai, menandakan penurunan permintaan buruh. Penurunan dalam pembukaan pekerjaan ini, turun sebanyak 338,000 kepada 8.827 juta, dilihat mencerminkan kesan kadar dasar yang lebih tinggi. Akibatnya, indeks dolar, mengukur kekuatannya berbanding mata wang lain, menurun sebanyak 0.11% kepada 103.82.

Potensi U.S. Federal Reserve untuk menaikan kadar selanjutnya bagi membendung inflasi, bersama-sama dengan indicator ekonomi yang akan datang seperti perbelanjaan penggunaan peribadi dan laporan pekerjaan Ogos, dipantau dengan teliti untuk mendapatkan gambaran tentang arah ekonomi U.S. Kenyataan Pengerusi Federal Reserve Jerome Powell juga mencadangkan pendekatan berhati-hati terhadap kenaikan kadar.

Peralihan Bank of Japan secara beransur-ansur daripada loose monetary policy telah menyebabkan dolar meningkat berbanding yen Jepun, mencapai tahap tertinggi dalam hampir 10 bulan pada 147.375 yen. Walau bagaimanapun, ia kemudiannya menurun kepada 146.365 yen. Kemungkinan campur tangan Jepun untuk menstabilkan yen masih menjadi kebimbangan.

Ekonomi China yang semakin lemah dan kebimbangan terhadap liquidity trap meningkatkan dolar U.S. sebagai mata wang selamat. Selain itu, data inflasi zon Euro dijangka memberi kesan kepada keputusan European Central Bank mengenai potensi kenaikan kadar pada bulan September, mempengaruhi prestasi jangka pendek euro.

Secara keseluruhannya, pergerakan dolar U.S. terikat dengan data ekonomi, keputusan central bank dan trend ekonomi global, yang menjejaskan kekuatannya berbanding mata wang utama lain seperti yen dan euro.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *