Blackrock Menjadi Pemegang Saham Utama Bitcoin Mining

BlackRock (NYSE: BLK) — salah satu syarikat pelaburan terbesar di dunia — meletakkan dirinya dalam industri perlombongan Bitcoin (BTC). Gergasi pelaburan itu sudah menjadi pemegang saham kedua terbesar dalam empat daripada lima pelombong Bitcoin terbesar mengikut permodalan pasaran.

Menurut Indeks CompaniesMarketCap, lima pelombong Bitcoin terbesar berjumlah sehingga $5.4 bilion dalam permodalan pasaran, dan telah mencatatkan kerugian besar dalam 30 hari terakhir:

5 syarikat perlombongan Bitcoin teratas mengikut had pasaran. Sumber: CompaniesMarketCap
  1. Riot Platforms Inc. (NASDAQ:RIOT): $1.92 bilion cap pasaran
  2. Marathon Digital Holdings Inc (NASDAQ:MARA): $1.83 bilion cap pasaran
  3. Cipher Mining Inc (NASDAQ:CIFR): $0.74 bilion cap pasaran
  4. Hut 8 Mining Corp (NASDAQ:HUT): $0.50 bilion cap pasaran
  5. Terawulf Inc (NASDAQ:WULF): $0.41 bilion cap pasaran

BlackRock sedang membeli penurunan untuk syarikat perlombongan Bitcoin

Industri perlombongan Bitcoin sedang melalui saat yang sukar apabila kesukaran perlombongan terus meningkat, juga meningkatkan kos aktiviti dan mengurangkan keuntungan yang dijangkakan untuk majoriti pelombong Bitcoin — yang, secara purata, beroperasi ‘Underwater’ selama lebih dari tahun.

Purata kos perlombongan bitcoin. Sumber: MacroMicro

Menariknya, perjuangan untuk pelombong kecil dan sederhana juga boleh memberi peluang kepada syarikat besar dengan akses yang lebih mudah kepada modal, yang mampu bertahan dan berkembang dalam masa yang mencabar. Peluang yang nampaknya dilihat oleh BlackRock, yang terus meningkatkan kedudukannya sebagai pemegang saham utama antara empat syarikat perlombongan terbesar di Amerika Syarikat.

Data yang diambil oleh Finbold daripada CNN menunjukkan bahawa Penasihat Dana BlackRock meningkatkan kedudukan mereka dalam pelombong Bitcoin ini pada 30 Jun, menyatukan tempat kedua mereka sebagai kedudukan pemegang saham terbesar, seperti berikut:

  1. RIOT: 10,749,369 saham (6.14%), dengan nilai keseluruhan $199.08 juta;
  2. MARA: 10,938,032 saham (6.44%), untuk nilai keseluruhan $190 juta;
  3. CIFR: 2,200,654 saham (0.88%), dengan nilai keseluruhan $8.36 juta;
  4. WULF: 4,831,312 saham (2.28%), dengan nilai keseluruhan $14.10 juta.

Terutama, kedudukan terbina yang berjumlah nilai keseluruhan sekitar $411.54 juta, bersamaan dengan bahagian kecil sebanyak 0.35% daripada $117.6 bilion dalam aset yang dipegang BlackRock, seperti yang dilaporkan pada 2022.

Kedudukan semasa ini juga menjadikan Penasihat Dana BlackRock sebagai ahli utama Majlis Perlombongan Bitcoin, kumpulan pelobi untuk industri perlombongan Bitcoin di AS.

Penulis Artikal: Danny.F

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *