Trend Teknikal Bearish Ini Petunjuk Kejatuhan Berganda Harga Bitcoin

Kebimbangan terhadap inflasi dan kebuntuan hutang A.S. memberi bayangan panjang terhadap prospek kenaikan harga Bitcoin yang semakin berkurangan.

Pembentukan teknikal Bearish telah menurunkan jumlah permodalan pasaran crypto sepanjang tujuh minggu yang lalu. Penurunan 2% Bitcoin — dan penurunan 1.7% dan 2.5% masing-masing daripada BNB dan XRP — merupakan pemacu utama pembetulan 1.3% terkini antara 18 Mei dan 25 Mei.

Jumlah had pasaran crypto dalam dolar, 12 jam. Sumber: TradingView

Pembentukan baji menurun yang dimulakan pada bulan April menunjukkan kemungkinan penembusan hampir $1 trilion menjelang akhir Julai. Untuk Bullish, struktur Bearish yang mendorong jumlah permodalan kepada $1.11 trilion pada 25 Mei bermakna penembusan ke arah menaik akhirnya memerlukan usaha tambahan.

Bitcoin dan Ether goyah kerana data makroekonomi yang lemah

Inflasi lekat terus membimbangkan pelabur, yang harga dalam kemungkinan lebih tinggi untuk kenaikan kadar faedah selanjutnya oleh Rizab Persekutuan Amerika Syarikat. Penunjuk perbelanjaan penggunaan peribadi terkini negara menunjukkan peningkatan 5%, yang nyata lebih tinggi daripada sasaran inflasi 2%.

Selain itu, data dari pejabat perangkaan Jerman pada 25 Mei menunjukkan semakan menurun kepada keluaran dalam negara kasar negara daripada 0% kepada -0.3% untuk suku pertama 2023 berbanding suku sebelumnya, menandakan penurunan kedua berturut-turut. Tambahan pula, terdapat kebuntuan siling hutang A.S. yang akan berlaku dan fakta bahawa Perbendaharaan A.S. kehabisan wang tunai dengan cepat.

Terdapat juga beberapa siri risiko kawal selia di barisan hadapan kerana pelbagai kerajaan yang bertujuan untuk mengetatkan cengkaman mereka terhadap aset kripto. Peristiwa terbaharu melibatkan badan pengawasan dalam Bank Pusat Eropah yang dipanggil European Systemic Risk Board (ESRB), yang mengesyorkan perhatian khusus kepada risiko larian bank pada stablecoin. ESRB menyebut kekurangan ketelusan mengenai stablecoin, memberikan contoh Tether.

Derivatif membayangkan bahawa beruang tidak mahu Short

Kontrak kekal, juga dikenali sebagai pertukaran songsang, mempunyai kadar terbenam yang biasanya dicaj setiap lapan jam.

Kadar pendanaan positif menunjukkan bahawa long (pembeli) menuntut lebih banyak leverage. Namun, keadaan sebaliknya berlaku apabila seluar pendek (penjual) memerlukan leverage tambahan, menyebabkan kadar pembiayaan menjadi negatif.

Niaga hadapan kekal terkumpul kadar pendanaan 7 hari pada 25 Mei. Sumber: CoinGlass

Kadar pendanaan tujuh hari untuk BTC dan Ether adalah neutral, menunjukkan permintaan seimbang daripada belian berleveraj (pembeli) dan Short (penjual) menggunakan kontrak niaga hadapan kekal.

Untuk mengecualikan luaran yang mungkin hanya memberi kesan kepada pasaran niaga hadapan, peniaga boleh mengukur sentimen pasaran dengan mengukur sama ada lebih banyak aktiviti melalui pilihan panggilan (beli) atau Option (jual).

Nisbah put-to-call 0.70 menunjukkan bahawa minat terbuka Option jual ketinggalan lebih banyak panggilan kenaikkan dan, oleh itu, kenaikan harga. Sebaliknya, penunjuk 1.40 memihak kepada pilihan letak, yang boleh dianggap Bearish.

Nisbah put-to-call 0.70 menunjukkan bahawa minat terbuka opsyen jual ketinggalan lebih banyak panggilan Bullish dan, oleh itu, Bullish. Sebaliknya, penunjuk 1.40 memihak kepada pilihan letak, yang boleh dianggap menurun.

Nisbah put-to-call volum pilihan BTC. Sumber: Laevitas

Nisbah put-to-call untuk volum pilihan Bitcoin berada di bawah 1.0 untuk beberapa minggu yang lalu, menunjukkan keutamaan yang lebih tinggi untuk pilihan panggilan neutral-to-bullish. Lebih penting lagi, walaupun Bitcoin diperbetulkan secara ringkas kepada $25,900 pada 25 Mei, tidak ada lonjakan yang ketara dalam permintaan untuk pilihan letak perlindungan.

Pelbagai faktor akan terus menekan harga Bitcoin

Memandangkan permintaan yang seimbang pada pasaran niaga hadapan, peniaga kelihatan teragak-agak untuk membuat pertaruhan tambahan sehingga terdapat lebih banyak kejelasan mengenai kebuntuan hutang A.S. Tidak jelas sama ada pasaran kripto akan dapat keluar daripada pembentukan baji menurun.

Walaupun peniaga profesional tidak menggunakan derivatif untuk bertaruh pada senario bencana untuk harga Bitcoin, pada masa ini terdapat kekurangan pencetus untuk Bull Run memandangkan ketidaktentuan dalam persekitaran makroekonomi. Jadi, akhirnya, Bear berada dalam kawalan apabila baji menurun menuju ke pembetulan 10% lagi sehingga Julai.

Penulis artikel: Akmal A.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *