Jatuh tak ditimpa Tangga: Bitcoin Perlu Pegang Line Ini Untuk Bullish

Harga Bitcoin jatuh, menguji kawasan sokongan $26,000 yang rendah selepas berminggu-minggu penyatuan menyebelahi yang menyakitkan.

Walaupun garisan sokongan mendatar jelas penting, ia tidak sama kritikal dengan garisan lain yang BTCUSD benar-benar mesti pegang untuk kekal menaik.

Melukis Garis Aliran Dalam Analisis Teknikal Bitcoin

Dalam amalan analisis teknikal, melukis garis aliran adalah antara langkah asas pertama yang akan diambil oleh sesiapa sahaja. Hanya sambungkan garisan merentasi pelbagai titik pada carta untuk menyerlahkan sokongan dan rintangan.

Satu lagi langkah asas melibatkan menghidupkan penunjuk teknikal untuk mencari isyarat beli dan jual yang berpotensi. Sesetengah alat ini memanggil apabila aset terlebih beli atau terlebih jual, seperti  Relative Strength Index.

Teknik yang lebih maju termasuk melukis garis arah aliran pada penunjuk seperti RSI dan bukannya harga. Sama seperti melukis garisan ini dari satu titik ke titik secara menyerong boleh merancang aliran menaik atau aliran menurun, garisan mendatar juga boleh bertindak sebagai sokongan atau rintangan pada RSI.

Pada jangka masa mingguan harga Bitcoin telah kembali ke bacaan 53 pada RSI. Tahap ini mesti bertahan, mengikut sejarah harga masa lalu. Setiap kali ia berlaku, pasaran crypto telah meletus lebih tinggi.

Memegang garisan adalah penting | BTCUSD pada TradingView.com

Bulls Mesti Tunjukkan “Kekuatan” Pada Tahap Semasa

Carta mingguan BTCUSD di atas menunjukkan RSI kembali kepada bacaan 53. Kali terakhir ini berlaku, adalah pada Q3 2020 sejurus sebelum Bullish secara mengejut. Kenaikan Bullish pendek pada 2019 meledak terus tanpa ujian semula tahap.

Sebelum kejadian ini, semua hasil lain sangat mengejutkan apabila Bitcoin berada di atas garisan. Daripada jatuh ke dalam fasa menurun, setiap kali RSI mingguan BTCUSD diadakan di barisan pada 2016 dan 2017, pasaran crypto hanya bergerak lebih tinggi.

Pada masa lain, apabila BTCUSD gagal untuk memegang baris ini, pasaran menurun berlaku. Percubaan yang gagal untuk kembali ke atas paras biasanya membawa kepada bahagian terakhir pasaran semasa Bear-ish. Walau bagaimanapun, kembali ke atasnya dan kemudian gagal untuk bertahan boleh memberikan pasaran kripto sesuatu yang lebih mengingatkan keruntuhan COVID dan merupakan sesuatu yang perlu diperhatikan dengan teliti. Pegang garisan, dan kenaikan harga akan berjalan semula, mungkin ke paras tertinggi baharu sepanjang masa.

https://twitter.com/tonythebullBTC/status/1661464701853745152

Penulis artikel: Akmal A.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *