Pemantau sekuriti global menggesa kerajaan mengawal selia kripto seperti aset kewangan tradisional

Pertubuhan Suruhanjaya Sekuriti Antarabangsa menerbitkan 18 cadangan teras untuk negara membantu mereka membangunkan atau menyesuaikan dasar kawal selia untuk industri crypto pada 23 Mei.

Pertubuhan Suruhanjaya Sekuriti Antarabangsa (IOSCO) menerbitkan satu kenyataan hari ini yang menegaskan bahawa mata wang kripto harus dilayan dengan cara yang sama seperti aset kewangan tradisional, seperti Stocks dan Bonds, kerana ia sangat serupa sifatnya.

Badan pemantau global termasuk kedudukannya di antara 18 cadangan teras bagi negara untuk membantu mereka membangunkan atau menyesuaikan dasar kawal selia untuk industri crypto.

Bagaimanapun, pendirian badan pemerhati itu bercanggah dengan ahli politik di U.K., yang menggesa agar perdagangan kripto dikawal seperti industri berisiko tinggi seperti perjudian.

Cadangan

Standard IOSCO terutamanya meliputi menangani konflik kepentingan, manipulasi pasaran, kerjasama kawal selia rentas sempadan, penjagaan aset kripto, risiko operasi dan risiko teknologi. Badan pemantau juga mengulas tentang hak yang terhutang kepada pelabur runcit, termasuk akses, kesesuaian dan pengedaran.

IOSCO berkata pengawal selia harus menangani mata wang kripto dalam rangka kerja sedia ada di mana mungkin dan membangunkan yang baharu jika sistem semasa tidak mencukupi. Rangka kerja tersebut harus meliputi “perdagangan aset kripto, perkhidmatan aset kripto lain, dan pengeluaran, pemasaran dan penjualan aset kripto.”

Menurut dokumen:

“Pendekatan kawal selia harus berusaha untuk mencapai hasil kawal selia untuk perlindungan pelabur dan integriti pasaran yang sama dengan, atau konsisten dengan, yang diperlukan dalam pasaran kewangan tradisional.”

Selain itu, IOSCO berkata pengawal selia harus mengambil pendekatan global yang konsisten terhadap sektor tersebut kerana syarikat crypto sering beroperasi merentasi pelbagai bidang kuasa.

Badan pemantau menggesa pengawal selia untuk “mempertimbangkan kerjasama dua hala/pelbagai hala di luar konteks penguatkuasaan” untuk memastikan syarikat-syarikat ini boleh diselia dengan berkesan.

Pendekatan UK terhadap kripto

Cadangan pertama IOSCO untuk merawat mata wang kripto sama seperti aset kewangan tradisional adalah bertentangan dengan apa yang dicadangkan oleh Ahli Parlimen di U.K. baru-baru ini.

Beberapa ahli politik Britain telah meminta agar perdagangan kripto dikawal seperti industri berisiko tinggi seperti perjudian selepas siasatan jawatankuasa Perbendaharaan menyimpulkan bahawa perdagangan kripto boleh menjadi “ketagihan.”

Menurut laporan Guardian, pengerusi jawatankuasa Perbendaharaan Harriett Baldwin baru-baru ini berkata:

“Tanpa nilai intrinsik, harga turun naik yang besar dan tiada kebaikan sosial yang boleh dilihat, perdagangan pengguna mata wang kripto seperti Bitcoin lebih menyerupai perjudian daripada perkhidmatan kewangan, dan harus dikawal sedemikian.”

Selain itu, jawatankuasa Perbendaharaan percaya bahawa mengawal selia industri crypto seperti industri perkhidmatan kewangan akan memberikannya kesahihan yang tidak wajar di mata orang ramai. Terdapat kebimbangan bahawa penyeliaan daripada FCA boleh menyebabkan pelabur berfikir bahawa pasaran adalah selamat atau mereka akan dilindungi daripada kerugian.

Walau bagaimanapun, IOSCO percaya:

“Memandangkan fungsi dan aktiviti ekonomi yang serupa dalam pasaran aset kripto dan pasaran kewangan tradisional, banyak dasar, piawaian dan rangka kerja pengawalseliaan bidang kuasa antarabangsa sedia ada boleh digunakan untuk aktiviti aset kripto.”

Penulis artikel: Akmal A.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *