Biden tidak akan menerima perjanjian hutang yang melindungi Trader crypto

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah menyatakan tentangan terhadap perjanjian siling hutang yang menurutnya akan memberi manfaat kepada “penipu cukai kaya dan peniaga crypto” sambil meletakkan program bantuan makanan dalam risiko.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menyatakan tentangan terhadap perjanjian siling hutang dengan pemimpin Republikan yang didakwa akan memberi manfaat kepada pedagang crypto. Menghadiri Sidang Kemuncak Kumpulan Tujuh (G7) di Hiroshima, Jepun pada 21 Mei, Biden menggelar terma yang dicadangkan Republikan “tidak boleh diterima” semasa sidang akhbar.

Perlindungan yang didakwa untuk Trader kripto merujuk kepada penuaian kerugian cukai. Menurut Washington Post, terdapat perbincangan berterusan antara White House dan pemimpin Republik tentang menyekat mekanisme untuk transaksi mata wang kripto.

Penuaian cukai kerugian kripto ialah strategi yang digunakan pelabur untuk mengurangkan liabiliti cukai keseluruhan mereka. Ia melibatkan penjualan mata wang kripto pada kerugian untuk mengimbangi keuntungan modal daripada keuntungan crypto. Untuk menuntut kerugian, aset mesti dijual dan hasilnya mesti digunakan untuk membeli aset serupa dalam masa 30 hari sebelum atau selepas jualan. Mekanisme ini juga tersedia untuk stok dan aset lain.

Bersama-sama dengan menamatkan penuaian kerugian cukai untuk crypto, White House mengemukakan cadangan serupa kepada Republikan yang menghalang pelabur daripada menangguhkan cukai ke atas pertukaran hartanah. Kedua-dua perubahan itu akan menambah kira-kira $40 bilion hasil cukai untuk kerajaan A.S.

Republikan menolak cadangan itu, kata sumber kepada Post. Speaker Dewan Rakyat Kevin McCarthy mendakwa kenaikan hutang AS adalah “masalah perbelanjaan, bukan masalah pendapatan,” memetik perbelanjaan berlebihan pentadbiran Biden semasa wabak itu. Sementara itu, Rumah Putih menyalahkan isu hutang pada pemotongan cukai daripada pentadbiran terdahulu, mendakwa pendapatan telah telah terjejas dengan ketara oleh pengurangan cukai.

Republikan mahu menutup defisit dengan pemotongan perbelanjaan $4.8 trilion, yang secara langsung akan menjejaskan belanjawan agensi persekutuan. Jika Kongres gagal menaikkan siling hutang, A.S. boleh ingkar seawal 1 Jun. Biden dilaporkan akan bercakap dengan McCarthy melalui telefon semasa penerbangannya dari Hiroshima ke Washington, D.C.

Berkuat kuasa sejak 1917, had siling hutang ialah had yang ditetapkan oleh Kongres ke atas jumlah wang yang boleh dipinjam oleh kerajaan persekutuan untuk membayar bil-bil.

Penulis Artikel: Akmal A.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *