Talian Sokongan Bitcoin Ini Masih Aktif, Isyarat Bullish?

Data dalam rantaian menunjukkan asas kos pelabur Bitcoin berusia 1-3 bulan terus memberikan sokongan kepada harga baru-baru ini.

Bitcoin Sekali Lagi Melantun Dari Talian Sokongan Ini

Seperti yang ditunjukkan oleh penganalisis dalam siaran CryptoQuant, jika garis ini tidak putus, maka BTC sepatutnya dapat meneruskan momentum kenaikan harganya (Bullish). Penunjuk yang berkaitan di sini ialah “harga direalisasikan,” yang merupakan metrik yang diperoleh daripada model permodalan Bitcoin yang dipanggil had realisasi.

Had yang direalisasikan mengira jumlah nilai mata wang kripto dengan mengandaikan bahawa setiap syiling individu dalam bekalan beredar bernilai sama dengan harga yang terakhir dialihkan (yang tidak seperti had pasaran, yang hanya menggunakan harga spot semasa untuk tujuan ini).

Apabila model ini dibahagikan dengan jumlah syiling dalam edaran, “harga direalisasikan” muncul. Kepentingan penunjuk ini ialah harga di mana purata pelabur dalam pasaran membeli syiling mereka

Walaupun harga yang direalisasikan ini adalah untuk keseluruhan pasaran, metrik juga boleh ditakrifkan untuk bahagian sektor sahaja. Dalam konteks perbincangan semasa, kumpulan yang berkepentingan adalah yang mempunyai pelabur yang telah memegang syiling mereka sejak antara 1 bulan hingga 3 bulan lalu.

Berikut ialah carta yang menunjukkan arah aliran dalam harga yang direalisasikan Bitcoin untuk kumpulan tertentu ini:

NewsBTC

Kohort 1-3 bulan adalah sebahagian daripada kumpulan “pemegang jangka pendek” (STH), yang merupakan salah satu daripada dua bahagian utama pasaran Bitcoin. STH termasuk semua pelabur yang telah memegang syiling mereka sejak kurang daripada 155 hari lalu.

Seperti yang dipaparkan dalam graf di atas, harga yang direalisasikan bagi kumpulan 1-3 bulan sentiasa meningkat baru-baru ini. Trend ini secara semula jadi masuk akal, kerana harga mata wang kripto juga telah meningkat dalam tempoh yang sama.

Memandangkan pelabur BTC ini hanya memperoleh syiling mereka dalam tempoh 3 bulan yang lalu, asas kos mereka jelas akan mengikut arah aliran dalam harga aset, walaupun dengan sedikit ketinggalan.

Walau bagaimanapun, apa yang menarik ialah interaksi talian dengan harga. Daripada carta, kelihatan bahawa harga mata wang kripto mendapat tentangan di sini semasa pasaran beruang sedang berjalan.

Kemungkinan sebab di sebalik corak ini mungkin adalah pelabur ini, yang akan mengalami kerugian pada kebanyakan masa dalam pasaran beruang, akan mengambil bahagian dalam penjualan besar-besaran apabila harga akan menyentuh asas kos purata mereka (iaitu, harga realisasi mereka), kerana ia akan kelihatan sebagai peluang keluar yang ideal dalam tempoh sedemikian kerana mereka sekurang-kurangnya dapat mengelakkan kerugian dengan cara itu.

Sejak permulaan perhimpunan tahun ini, bagaimanapun, corak itu nampaknya telah bertukar, kerana harga yang direalisasikan bagi kohort 1-3 bulan telah memberikan sokongan kepada aset tersebut.

Nampaknya pelabur ini sedang melihat asas kos mereka sebagai peluang pembelian yang menguntungkan kerana mereka mungkin percaya bahawa harga akan naik dalam masa terdekat.

Pada masa ini, harga yang direalisasikan kumpulan ini adalah sekitar $26,600, iaitu tahap yang Bitcoin melantun dari semalam. Memandangkan garis itu nampaknya masih kekal sebagai sokongan, segmen STH ini nampaknya masih belum kehilangan keyakinan kenaikan harga mereka.

Harga BTC

Pada masa penulisan, Bitcoin didagangkan sekitar $27,300, turun 1% pada minggu lepas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *