Bitcoin Kehilangan genggaman $27,000 Di Tengah-tengah Kebimbangan Siling Hutang

Slaid terbaharu Bitcoin di bawah paras $27,000 telah menarik perhatian pelabur yang kini memerhati dengan teliti rundingan siling hutang di Washington.

Dengan Setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen mengeluarkan amaran bahawa AS dijangka melanggar had hutang seawal 1 Jun, kepentingan telah dinaikkan dengan ketara untuk kedua-dua pasaran kewangan dan industri mata wang kripto.

Walau bagaimanapun, sementara ancaman kemungkiran semakin besar, pelabur mencadangkan bahawa Bitcoin mungkin bersedia untuk potensi pemulihan jika penyelesaian kepada isu siling hutang dicapai.

Bitcoin Terus Meluncur Di Tengah Kebimbangan Kecairan Rendah

Perjuangan Bitcoin untuk mengekalkan nilainya berterusan, dengan mata wang kripto mengalami kerugian 24 jam hampir peratus, kini didagangkan pada $26,863 di CoinGecko. Tambahan pula, penurunan tujuh hari sebanyak 2.7% mencerminkan aliran menurun berterusan dalam pasaran yang membimbangkan ramai pelabur.

Sumber: Coingecko

Satu faktor yang telah menyumbang kepada kecairan yang rendah dalam pasaran crypto ialah ketidakpastian peraturan. Pembuat pasaran Jane Street dan Jump Crypto baru-baru ini telah berundur daripada perdagangan crypto di AS, memetik kebimbangan terhadap cabaran pengawalseliaan. Ini telah menambah kebimbangan yang sedia ada mengenai kekurangan peraturan dalam industri kripto, yang menyebabkan pelabur berhati-hati untuk memasuki pasaran.

Menurut laporan oleh firma data crypto Kaiko, kedalaman pasaran 1% Bitcoin – ukuran keadaan kecairan – telah menurun sebanyak 4% sepanjang bulan lalu, manakala Ethereum telah jatuh sebanyak 2%. Kecairan Altcoin telah mengalami lebih banyak lagi, dengan penurunan kira-kira 17% setiap bulan.

Mudah tunai yang rendah ini telah menyukarkan peniaga untuk melaksanakan pesanan yang besar tanpa mengalami penurunan harga yang ketara, seterusnya menyumbang kepada aliran menurun dalam pasaran. Oleh itu, pelabur memerhati dengan teliti perkembangan dalam landskap kawal selia untuk menentukan sama ada persekitaran yang lebih baik untuk perdagangan crypto boleh diwujudkan.

BTCUSD tergelincir di bawah rantau $27K yang penting. Carta: TradingView.com

Prospek Bitcoin Untuk Rebound Engsel Pada Resolusi Siling Hutang

Perjuangan nilai Bitcoin baru-baru ini, digabungkan dengan kebimbangan terhadap kecairan yang rendah dalam pasaran kripto, telah menyebabkan pelabur berhati-hati memerhatikan isyarat potensi pemulihan pasaran. Walaupun aliran menurun berterusan, pelabur percaya bahawa Bitcoin mungkin mempunyai potensi untuk lantunan semula, bergantung pada penyelesaian kepada isu siling hutang yang berterusan.

Dari segi sejarah, Bitcoin telah dianggap sebagai lindung nilai terhadap inflasi dan ketidaktentuan ekonomi, menarik pelabur mencari aset alternatif. Semasa kesusahan pasaran, Bitcoin telah menunjukkan daya tahan dan juga menunjukkan kecenderungan untuk rali.

Penganalisis menunjukkan kejadian sebelumnya seperti krisis kewangan 2008 dan kejatuhan pasaran akibat pandemik baru-baru ini, di mana Bitcoin mengalami lonjakan menaik di tengah-tengah huru-hara.

Hasil daripada rundingan siling hutang mempunyai implikasi yang ketara untuk industri mata wang kripto. Resolusi yang menangani kebimbangan mengenai siling hutang dan memastikan kestabilan ekonomi AS boleh memulihkan keyakinan pelabur, yang berpotensi membawa kepada peningkatan permintaan untuk Bitcoin dan aset digital lain.

Penulis Artikal : Danny.F

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *