peningkatan crypto fear and greed index kerana harga tertinggi bitcoin

Sentimen terhadap pasaran crypto adalah yang paling positif sejak sekitar masa Bitcoin mencecah paras tertinggi sepanjang masa hampir 16 bulan yang lalu.

Indeks Ketakutan dan Ketamakan Kripto telah mencecah skor indeks tertingginya tahun ini, mencapai tahap yang tidak dilihat sejak Bitcoin mencatatkan paras tertinggi sepanjang masa pada November 2021.

Kemas kini Indeks pada 20 Mac menunjukkan skor 68, meletakkannya dengan kukuh dalam wilayah “Greed”.

Indeks Ketakutan dan Ketamakan Kripto bertujuan untuk membentangkan “emosi dan sentimen” semasa secara numerik terhadap Bitcoin dan pasaran mata wang kripto, dengan skor tertinggi ialah 100.

Kali terakhir indeks mencatatkan skor melebihi 66 adalah pada 16 November 2021, hanya beberapa hari selepas paras tertinggi Bitcoin sepanjang masa melebihi $69,000 direkodkan pada 10 November 2021, menurut Coingecko.

Carta sepanjang masa Indeks, 16 Nov. 2021, adalah kali terakhir ia mencatatkan skor melebihi 60. Sumber: alternative.me

Sentimen terhadap Bitcoin dan crypto telah positif sejak kejatuhan Silicon Valley Bank dan kejatuhan sistem kewangan tradisional. Dalam tujuh hari yang lalu, Bitcoin telah memperoleh kira-kira 27.8% dan mencecah $28,000 buat kali pertama sejak Jun 2022, menunjukkan potensi pertumbuhan lanjut. Menurut ketua penyelidikan Matrixport, Markus Thielen, kisah mudah tunai kekal memihak kepada Bitcoin, menunjukkan lebih banyak potensi untuk pertumbuhan.

Penganalisis itu telah melaraskan sasaran harga jangka pendeknya kepada $36,000 menjelang Jun 2023, sementara dia meramalkan sasaran akhir tahun sebanyak $45,000.

Ketua penyelidikan Matrixport Markus Thielen telah meramalkan Bitcoin boleh mencapai $36,000 dalam beberapa bulan akan datang. Sumber: Matrixport

Sementara itu, Charles Edwards, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif firma pelaburan Capriole, meramalkan sasaran harga yang lebih bercita-cita tinggi sebanyak $100,000 untuk BTC.

Dalam tweet pada 14 Mac, Edwards, memanggil tindakan harga BTC pada tahun 2023 sebagai “Buku Teks yang sempurna Bitcoin ‘Bump & Run Reversal”, dan berdasarkan tafsiran datanya, dia berpendapat “Sasarannya melebihi $100,000.”

Bagaimanapun, beliau menyedari bahawa, “corak carta memang gagal, jangan gunakan ini sebagai pelan perdagangan / pelaburan. Uruskan risiko anda!”

Ryan Selkis, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif firma analisis kripto Messari berkongsi ramalan “kasar” yang serupa dalam siaran 16 Mac, menjelaskan mengapa dia berfikir dalam tempoh dua belas bulan akan datang adalah mungkin untuk BTC mencecah $100,000.

Menurut Selkis, gabungan kegagalan bank dan perubahan kepada polisi monetari persekutuan akan melihat lebih banyak pelaburan luar ke dalam kripto.

“Tetapi kuncinya ialah memasukkan jarum supaya institusi boleh membelinya dan mempertahankannya bersama kami. Senario kes terbaik sekarang,” kata Selkis.

“Ini adalah pertaruhan optimistik pada masa depan, kerana BTC dianggap sebagai rakit penyelamat dan pilihan keluar yang aman,” tambahnya.

Bitcoin telah disenaraikan oleh firma pelaburan Goldman Sachs sebagai aset berprestasi tinggi tahun ini, memperoleh 51% dalam pulangan mutlak tahun-ke-kini.

Goldman Sachs telah mendedahkan Bitcoin telah mengatasi banyak aset pelaburan tradisional. Sumber: Goldman Sachs

Dalam nota 17 Mac, pengurus aset mendedahkan jumlah pulangan Bitcoin YTD telah mengatasi teknologi maklumat, emas, NASDAQ 100 dan S&P 500, antara lain.

Penulis Artikal: Dannny.F

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *