Fed, ECB dan Lain-Lain Mengambil Langkah untuk Meningkatkan Likuiditas Dolar; Bitcoin Melampaui $28K.

Peralihan besar ini bertujuan untuk mengelakkan kejadian kehabisan tunai global seperti yang berlaku pada Mac 2020 di mana pelabur menjual segala-galanya termasuk bitcoin untuk dolar Amerika Syarikat.

Bank Pusat Amerika Syarikat (Federal Reserve) telah bekerjasama dengan bank pusat utama lain untuk meningkatkan kekerapan jalur pertukaran dolar, yang akan membolehkan bank pusat asing meminjam dolar AS sambil melindungi Fed dari risiko bawahannya.

Tujuan langkah ini adalah untuk menenangkan ketidakstabilan kadar pertukaran dan mencegah kekangan dalam bekalan kredit global. Langkah ini menunjukkan kebimbangan yang lebih tinggi mengenai kestabilan kewangan di kalangan pembuat dasar dan mengurangkan risiko fenomena “dash-for-cash” di seluruh dunia.

Di mana pelabur menjual segala-galanya termasuk mata wang kripto dan beralih ke dolar AS. Akibatnya, nilai bitcoin telah mencapai paras tertinggi sembilan bulan melebihi $28,000.

Jalur pertukaran dolar sebelum ini telah memberi impak negatif pada nilai dolar. Secara umumnya, bitcoin dan aset risiko cenderung bergerak berlawanan arah dengan dolar AS.

Fenomena kehabisan tunai global yang terakhir berlaku semasa kejatuhan pasaran pada Mac 2020 akibat pandemik koronavirus menyaksikan indeks dolar meningkat melebihi 100 manakala nilai bitcoin jatuh lebih daripada 50%.

Penulis Artikel: Awis Q

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *