BTC rally, harga bitcoin mencecah $28k

Dalam beberapa hari, pandangan pelabur terhadap prospek harga Bitcoin telah bertukar daripada menurun kepada menaik, seperti yang diwakili oleh peralihan dalam harga pasaran pilihan.

Sentimen pelabur berubah apabila harga Bitcoin melonjak melebihi paras $28,000 buat kali pertama sejak awal Jun lalu, mengambil keuntungan sejak paras terendah bulanan lebih awal kepada lebih 44%.

Keuntungan tahunan kini lebih hampir kepada 70%, dengan Bitcoin meningkat di tengah-tengah 1) peningkatan permintaan untuk aset yang dianggap sebagai tempat selamat yang memberikan masalah dalam sistem perbankan global dan 2) peningkatan pertaruhan bahawa Rizab Persekutuan AS tidak akan terlibat dalam pengetatan lebih lanjut. Malah, pada minggu hadapan, mesyuarat dasar Fed akan menjadi peristiwa penting, dengan pelabur berpecah sama ada bank itu akan menyampaikan satu kenaikan kadar akhir 25 mata asas.

Pasaran Pilihan Flip Bullish

Apabila Bitcoin merosot di bawah $20,000 buat kali pertama dalam dua bulan minggu lepas, prospek harga BTC mengikut delta condong 25% pilihan Bitcoin yang tamat tempoh dalam 7, 30, 60, 90 dan 180 hari jatuh ke paras terendah mereka. tahun antara -5 hingga -10.

Walau bagaimanapun, pemulihan harga yang agresif telah menyaksikan 25% delta skew bagi pilihan Bitcoin tamat tempoh dalam 7, 30, 60, 90 dan 180 hari pulih dengan cepat ke wilayah kenaikkan harga, dengan semua hampir 5. Untuk 7 hari 25% delta skew, itu tahap tertinggi sejak pertengahan Februari. Untuk pencongan 30, 60 dan 90 hari, itu adalah tahap tertinggi mereka sejak pertengahan Januari. Akhirnya, untuk pencongan 180 hari, itu adalah tahap tertinggi sejak November 2021.

25% delta options skew ialah proksi yang dipantau popular untuk tahap di mana meja dagangan telah tamat atau kurang dicaj untuk perlindungan terbalik atau bawah melalui pilihan letak dan panggilan yang mereka jual kepada pelabur. Opsyen letak memberi pelabur hak tetapi bukan kewajipan untuk menjual aset pada harga yang telah ditetapkan, manakala opsyen panggilan memberi pelabur hak tetapi bukan kewajipan untuk membeli aset pada harga yang telah ditetapkan.

Pilihan delta 25% condong di atas 0 menunjukkan bahawa meja mengecaj lebih banyak untuk pilihan panggilan yang setara berbanding meletakkan. Ini membayangkan terdapat permintaan yang lebih kukuh untuk panggilan berbanding meletakkan, yang boleh ditafsirkan sebagai tanda kenaikan harga kerana pelabur lebih bersemangat untuk mendapatkan perlindungan terhadap (atau bertaruh pada) kenaikan harga.

Pasaran pilihan Bitcoin dengan itu menghantar mesej bahawa pelabur meletakkan kedudukan untuk keuntungan selanjutnya. Dan itu masuk akal dalam konteks langkah baru-baru ini.

Penulis Artikal: Danny.F

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *