Bitcoin dihadapan, dan mendominasi Altcoin

Naratif yang popular di kalangan pelabur aset kripto dan aset tradisional bahawa Bitcoin mungkin menjadi tempat perlindungan yang boleh dipercayai terhadap kemungkinan kekacauan dalam traditional fiat-based fractional reserve banking system telah membantu mendorong BTC ke tahap tertinggi beberapa bulan baru-baru ini berbanding dengan saingan altcoin utamanya minggu ini.

Menurut TradingView, dominasi Bitcoin (iaitu peratusan jumlah pasaran kripto yang diambil oleh kapitalisasi Bitcoin) mencapai tahap tertinggi dalam sembilan bulan melebihi 45.5% pada hari Rabu. Ini berlaku selepas kadar pertukaran BTC/ETH mencapai tahap tertinggi sejak November sekitar 15 awal minggu ini.

Sementara itu, BTC/BNB berada hampir pada tahap tertinggi sejak Ogos lalu sekitar 80, BTC/XRP berada pada tahap terbaik sejak September lalu melebihi 62,200, manakala BTC/ADA berada pada tahap terendah sejak awal tahun 2021. Indeks Musim Altcoin Blockchaincenter.net telah merosot kembali ke “Musim Bitcoin” (ditakrifkan sebagai skor di bawah 25, dengan skor semasa 22), turun dari tahap tertinggi pada akhir Februari di kawasan 47.

Dominasi Bitcoin telah meningkat selepas mencapai tahap tertinggi sejak Jun lalu di tengah-tengah $26,000 minggu ini, pulih dari penurunan minggu lalu ke tahap terendah selama dua bulan di bawah tahap $20,000. Pemulihan ini disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk tindakan proaktif oleh pihak berkuasa AS untuk memperkuat simpanan dan melancarkan program kecairan bank baru. Naratif Bitcoin sebagai tempat perlindungan terhadap masalah dalam sistem kewangan tradisional juga dikatakan membantu pemulihannya. Analis telah menjadi lebih bullish terhadap kriptowang ini disebabkan oleh isyarat teknikal seperti pemulihannya dari 200DMA dan keluaran baru-baru ini di atas tahap rintangan. Ini dianggap sebagai tanda pasaran bullish yang kukuh, dengan potensi untuk Bitcoin meningkat ke tahap rintangan seterusnya di kawasan $28,000.

Indikator on-chain terus mengirimkan signal positif untuk Bitcoin, dengan metrik berkaitan aktiviti on-chain terus menunjukkan tren positif. Pedagang memperhatikan sistem kewangan global, di mana setiap keretakan lebih lanjut dapat memberikan batu loncatan bagi rally Bitcoin. Mesyurat Fed minggu depan dan CPI dan PPI AS minggu ini adalah acara penting yang harus diawasi, kerana pandangan ketat yang kurang agresif dapat menjadi dorongan tambahan bagi Bitcoin.

Penulisan Artikel: Awis Q

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *