Bitcoin Cecah $22k Ketika Biden Hentikan Penularan dalam Sistem Kewangan A.S.

Harga Bitcoin (BTC) melonjak apabila Pentadbiran Biden berlumba-lumba untuk menghalang keruntuhan Silicon Valley Bank daripada mencetuskan penghijrahan besar-besaran di bank-bank serantau di seluruh A.S.

Jabatan Perbendaharaan A.S. sedang menjalankan beberapa siri mesyuarat tergempar untuk menentukan sama ada ia perlu memastikan semua pendeposit di SVB akan disempurnakan selepas kejatuhan mendadak bank itu, lapor Washington Post.

Outlet itu memetik orang yang mempunyai pengetahuan tentang perkara itu yang bercakap mengenai perbincangan dalaman di Jabatan Perbendaharaan, Rizab Persekutuan dan FDIC.

“Pihak berkuasa persekutuan serius mempertimbangkan untuk melindungi semua deposit tidak diinsuranskan di Silicon Valley Bank, menimbang campur tangan yang luar biasa untuk mengelakkan perkara yang mereka takuti akan menjadi panik dalam sistem kewangan AS.”

Kesedaran bahawa akaun bank Amerika hanya diinsuranskan sehingga $250,000 oleh FDIC telah menyebabkan kenaikan mendadak dalam harga Bitcoin. Ini kerana Bitcoin dicipta sebagai alternatif kepada sistem perbankan moden dan lahir daripada krisis kewangan 2008, dengan tujuan mewujudkan sistem monetari dengan bekalan yang terhad dan tanpa memerlukan bank atau orang tengah. Satoshi Nakamoto, pencipta Bitcoin yang bernama samaran, secara eksplisit mereka bentuknya sebagai tindak balas kepada kelemahan sistem perbankan tradisional.

Industri crypto sedang bertarung dengan masalahnya sendiri dengan sistem perbankan selepas kejatuhan bank mesra kripto Silvergate.

Bank itu menyebut tekanan kawal selia dan “perkembangan industri terkini” sebagai sebab ia memutuskan untuk menutup pintunya.

Penutupan Silvergate mencetuskan kemerosotan minggu lalu dalam pasaran kripto, dan kejatuhan Silicon Valley Bank mempunyai akibat langsung kepada industri juga.

Circle, syarikat di sebalik stablecoin USDC, mendedahkan ia mempunyai rizab $3 bilion daripada $40 bilion di Silicon Valley Bank. Pendedahan itu membawa kepada kejatuhan harga USDC, yang jatuh serendah $0.84 dan kini didagangkan pada $0.95 pada masa penerbitan. Firma itu berkata ia akan menggunakan sumber sendiri dan modal dalaman untuk menampung kekurangan.

Ketua Pegawai Eksekutif bursa crypto terbesar di dunia mengikut volum, Changpeng Zhao, memberi amaran mana-mana stablecoin yang terikat dengan sistem perbankan boleh menghadapi masalah yang sama pada masa hadapan.

Bitcoin Meningkat pada Laporan Pelan Timbang Kerajaan untuk Melindungi Semua Pendeposit Bank Silicon Valley

Harga mata wang kripto terbesar secara ringkas naik semula melebihi $21,500 sebelum memberikan kembali beberapa keuntungan.

Harga bitcoin melonjak melebihi $21,400 berikutan laporan daripada Washington Post bahawa pihak berkuasa persekutuan A.S. sedang mempertimbangkan untuk melindungi deposit tidak diinsuranskan di Silicon Valley Bank, yang baru-baru ini runtuh disebabkan oleh bank yang menjalankan $42 bilion. Kira-kira 85% daripada pendeposit memegang dana dalam akaun yang tidak diinsuranskan FDIC, yang berpotensi menyebabkan dana tersebut tidak boleh diperoleh semula. Pegawai di Jabatan Perbendaharaan, Rizab Persekutuan dan Federal Deposit Insurance Corp. sedang membincangkan untuk melindungi semua deposit yang tidak diinsuranskan untuk mengelakkan panik dalam sistem kewangan.

Tindakan kerajaan akan menjadi kemungkinan kedudukan mundur sekiranya lelongan berterusan untuk bank gagal menghasilkan pembeli yang boleh diterima. Tawaran dibuat awal petang ini, kata Post, memetik dua orang yang biasa dengan lelongan itu.


Tanpa penyelamatan atau pembelian, syarikat yang membuat bank di SVB mungkin mengalami kesukaran untuk memenuhi senarai gaji dan cek atau wayar yang dimulakan sejurus sebelum keruntuhan bank mungkin gagal. (SVB ialah bank CoinDesk.)


Harga bitcoin meningkat berikutan berita kemungkinan penyelamatan atau pembelian, melonjak kepada setinggi $21,582.26. Dalam dagangan baru-baru ini, harga mata wang kripto terbesar mengikut had pasaran adalah pada $21,400, meningkat lebih daripada 4% dalam tempoh 24 jam yang lalu.

Penulis Artikal: Danny.F

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *