Bitcoin merosot 5% dalam ketidaktentuan Silvergate

Harga BTC telah jatuh curam 5% dalam masa 60 minit pada awal pagi 3 Mac, menghapuskan $22 bilion daripada had pasaran Bitcoin.

Harga Bitcoin (BTC) telah jatuh lebih daripada 5% daripada $23,500 kepada $22,240 dalam masa lebih 60 minit, di tengah-tengah gelombang ketidakpastian mengenai bank mesra kripto Silvergate Capital.

Penurunan harga telah menghapuskan $22 bilion daripada jumlah permodalan pasaran Bitcoin, yang kini berjumlah $430.9 bilion, menurut Cointelegraph Markets Pro.

Eth (ETH), XRP (XRP), Cardano (ADA) dan Polygon (MATIC), dan mata wang kripto bukan Bitcoin yang lain juga telah mengalami penurunan mendadak yang sama.

Markus Thielen, ketua penyelidikan di platform aset digital Matrixport memberitahu Cointelegraph bahawa dia percaya kejatuhan harga dikaitkan dengan kontroversi Bank Silvergate baru-baru ini dengan pemfailan laporan kewangan tahunan 10-K yang tertunda, sebagai tambahan kepada peningkatan usaha oleh pengawal selia Amerika Syarikat yang cuba untuk menyekat hubungan antara bank dan firma crypto:

Penurunan ini disebabkan oleh kejatuhan berterusan daripada bank Silvergate kerana kini terdapat lebih banyak ketidakpastian tentang tanjakan hidup dan mati fiat. Di samping itu, kini terdapat kebimbangan industri yang lebih meluas bahawa pengawal selia AS cuba memutuskan hubungan perbankan selanjutnya antara firma crypto dan bank yang diinsuranskan FDIC.

Walaupun punca di sebalik kejatuhan harga $1,200 yang curam tidak jelas, kejatuhan itu bertepatan dengan kontroversi baru-baru ini di sekitar Silvergate Bank dan penangguhan pemfailan laporan kewangan tahunan.

Beberapa penganalisis teknikal di Twitter mendakwa telah meramalkan kejatuhan daripada rintangan $23,000, bagaimanapun, sebab yang menyebabkan tolakan ke bawah tidak jelas.

Sumber: Cointelegraph

Kali terakhir BTC berharga $22,250 ialah pada 15 Februari.

Kejatuhan mendadak berlaku walaupun peningkatan bermula pada 2023, dengan BTC masih meningkat 34.8% sejak ia berharga $16,550 pada 1 Jan.

Leverage Bitcoin meningkat apabila nisbah margin panjang-ke-pendek BTC mencecah rekod tinggi $2.5B

Leverage Bitcoin meningkat apabila nisbah margin panjang-ke-pendek BTC mencecah rekod tinggi $2.5B

Pedagang BTC di Bitfinex dan OKX tidak mahu menggunakan pasaran margin untuk pertaruhan menurun, mewujudkan ketidakseimbangan yang membimbangkan yang perlu diberi perhatian oleh pelabur.

Ramai peniaga kripto mencipta kedudukan leveraj dengan Bitcoin, tetapi tidak jelas sama ada mereka pengambil risiko yang melampau atau pembuat pasaran yang bijak melindung nilai kedudukan mereka. Peniaga boleh menggunakan leverage untuk mengurangkan pendedahan rakan niaga mereka dengan mengekalkan deposit cagaran dan mengekalkan sebahagian besar kedudukan mereka pada cold wallet. Keperluan untuk mengekalkan lindung nilai masih wujud tanpa mengira alasan untuk menggunakan leverage.

Penulis artikal: Danny.F

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *