Permintaan Untuk Perkhidmatan Berkaitan Kripto Meningkat

Laporan OIG menekankan peranan FDIC dalam menyokong sistem kewangan AS, kerana ia menginsuranskan hampir $10 trilion deposit di lebih 4,700 bank, menyelia lebih 3,200 bank dan menyelia Dana Insurans Deposit (DIF) $125 bilion yang melindungi akaun pendeposit bank dan menyelesaikan bank yang gagal.

Peningkatan penglibatan bank dalam industri aset digital menunjukkan permintaan yang semakin meningkat untuk perkhidmatan berkaitan mata wang kripto dan mencerminkan peningkatan populariti aset seperti Bitcoin.

Pada masa penulisan, had pasaran Bitcoin adalah sekitar $461 bilion, manakala jumlah had pasaran semua mata wang kripto ialah $1.05 trilion, data daripada Coingecko dan TradingView menunjukkan. Bitcoin kini didagangkan pada $23,908, data menunjukkan.

FDIC perlu bekerjasama dengan pengawal selia lain untuk memberikan kejelasan tentang peraturan aset digital dan memastikan pemeriksaan, polisi dan prosedurnya menangani risiko pengguna berkenaan aset digital, termasuk hubungan antara insurans deposit dan aset digital.

FDIC secara amnya telah mengambil pendekatan berhati-hati terhadap mata wang kripto disebabkan oleh risiko yang ditimbulkan oleh mereka terhadap sistem kewangan yang lebih luas. Walau bagaimanapun, di sebalik kebimbangan ini, banyak bank di bawah FDIC telah meneroka ruang crypto sebagai tindak balas kepada permintaan pengguna yang semakin meningkat untuk perkhidmatan berkaitan mata wang kripto.

Walaupun FDIC tidak terlibat secara langsung dalam mengawal selia mata wang kripto, terdapat perbincangan mengenai potensi untuk agensi itu memainkan peranan dalam mengawal selia penjaga mata wang kripto – syarikat atau individu yang memegang aset digital bagi pihak orang lain.

Rang undang-undang kripto ‘hak untuk melombong’ Montana semakin hampir untuk diluluskan sebagai undang-undang

Rang undang-undang itu bertujuan untuk mengekalkan hak pelombong kripto dan masih perlu diluluskan di Dewan negeri sebelum ditandatangani menjadi undang-undang oleh gabenor. Rang undang-undang hak perlombongan mata wang kripto dengan undang-undang yang akan melarang diskriminasi pelombong kripto adalah satu langkah lebih dekat untuk membuahkan hasil selepas meluluskan Senat Montana.

Rang undang-undang hak perlombongan mata wang kripto dengan undang-undang yang akan melarang diskriminasi pelombong kripto adalah satu langkah lebih dekat untuk membuahkan hasil selepas meluluskan Senat Montana.

Undang -undang yang dicadangkan akan menetapkan “hak untuk melombong aset digital” dan akan melarang kadar elektrik “diskriminatif” dikenakan kepada pelombong kripto, melindungi perlombongan yang berlaku “di rumah” dan melucutkan kuasa kerajaan tempatan untuk menggunakan undang-undang pengezonan untuk menghentikan perlombongan kripto. operasi.

Ia juga melarang cukai tambahan ke atas penggunaan kripto sebagai kaedah pembayaran dan akan mempertimbangkan “aset digital,” termasuk mata wang kripto dan token yang tidak boleh diubah, sebagai “harta peribadi” bersama produk kewangan lain seperti saham dan bon.

Rang undang-undang itu telah diluluskan di Dewan Negara pada 23 Februari dengan undian 37 menyokong dan 13 menentang dan akan menuju ke Dewan untuk kelulusan. Jika ia diluluskan di sana juga, langkah terakhir ialah ia ditandatangani menjadi undang-undang oleh Gabenor Greg Gianforte, yang juga boleh memilih untuk memveto rang undang-undang itu.

Rang undang-undang itu menggariskan bahawa Montana mahu “melindungi hak untuk melombong” kripto dan “mencipta kepastian undang-undang” untuk pelombong kerana perlombongan “menyediakan nilai ekonomi yang positif” dan berpotensi “menstabilkan grid dan memberikan hasil untuk peningkatan infrastruktur.”

Penulisan Oleh : EF

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *