Bitcoin Bear cuba kekal BTC bawah $23K sebelum tamat tempoh

BTC option bernilai $1.9 bilion akan luput pada 24 Feb, dan bulls bersedia untuk mengaut keuntungan walaupun Fed berniat untuk menaikkan kadar faedah.

Keuntungan 16% harga  Bitcoin antara 13 Februari dan 16 Februari telah menumbangkan jangkaan bear untuk option tamat tempoh bulanan di bawah harga $21,000. Hasil daripada rally yang mengejut itu, pertaruhan bear ini tidak mungkin akan membuahkan hasil, terutamanya sejak tamat tempoh berlaku pada 24 Februari. Walau bagaimanapun, bulls tidak mengira strong rejection price pada $25,200 pada 21 Februari, dan ini mengurangkan kemungkinan mereka untuk mendapatkan keuntungan $480 juta dalam tamat tempoh BTC option bulan ini.

Kebimbangan utama pelabur Bitcoin ialah dasar monetari yang lebih ketat kerana US Federal   Reserve meningkatkan kadar faedah dan mengurangkan kunci kira-kira $8 trilion. Minit mesyuarat 22 Februari daripada Federal Open Market Committee (FOMC) menunjukkan bahawa mereka bersetuju dengan kenaikan kadar 25 point basis dan Fed bersedia untuk terus menaikkan kadar selagi difikirkan perlu.

President Federal Reserve Bank St Louis, Jame Bullard menyatakan kepada CNBC pada 22 Februari bahawa kenaikan kadar faedah yang lebih agresif mungkin ada peluang yang lebih tinggi untuk membendung inflasi. Jika disahkan, kadar faedah yang meningkat akan menjadi negatif untuk aset berisiko, termasuk Bitcoin, kerana ia menarik lebih banyak keuntungan untuk pelaburan pendapatan tetap.

Walaupun aliran berita kekal negatif, bulls masih boleh mendapat keuntungan sehingga $480 juta dalam option bulanan tamat tempoh Jumaat. Walau bagaimanapun, bears masih boleh memperbaiki keadaan mereka dengan mengekalkan harga BTC di bawah $23,000.

Faedah terbuka untuk option bulanan tamat tempoh 24 Februari ialah $1.91 bilion, tetapi angka sebenar akan lebih rendah kerana bears menjangka harga kekal di bawah $23,000. Namun begitu, traders terkejut kerana Bitcoin menaik 13.5% antara 15 Februari dan 16 Februari.

Faedah terbuka aggregasi Bitcoin options untuk Feb. 24. Sumber: CoinGlass

Penulis Artikel: Siti K.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *