BITCOIN DAN ETHER MELONJAK WALAUPUN INTEREST NAIK

Bitcoin meningkat pada dagangan pagi Rabu di Asia untuk kembali melepasi $22K apabila pelabur mengenepikan tindakan keras kawal selia US ke atas aset digital dan data yang menunjukkan inflasi US untuk Januari adalah melebihi ramalan.

Mata wang kripto terkemuka dunia mendahului token lain yang lebih tinggi, dengan Ether dan semua 10 mata wang kriptografi bukan stabil teratas yang lain mendapat tempat. Cardano mencatatkan peningkatan terbesar. Walau bagaimanapun, kebanyakan token kekal di bawah air jika dibandingkan dengan harga tujuh hari lalu.

Laporan Consumer Price Index (CPI) Selasa menunjukkan harga naik 0.5% pada bulan Januari daripada bulan sebelumnya atau lebih tinggi sedikit daripada ramalan 0.4% oleh pakar ekonomi. Peningkatan tahun ke tahun mencapai 6.4%, menurut Jabatan Buruh A.S.

Walaupun ini juga lebih tinggi daripada unjuran 6.2%, ia menunjukkan inflasi sejak beberapa bulan lalu kekal dalam aliran menurun dalam ekonomi terbesar dunia itu.

IHP tahun ke tahun pada bulan Disember mencapai 6.5% daripada 7.1% yang dicatatkan pada bulan November, yang seterusnya merosot daripada 7.7% pada Oktober dan 8.2% pada bulan September.

The Fed, yang menyatakan mahu inflasi kembali dalam julat 2%, telah menaikkan kadar faedah beberapa kali sejak Mac lalu untuk membalikkan lonjakan inflasi.

Penganalisis di Kumpulan CME meramalkan lebih daripada 90% peluang bahawa Fed akan menaikkan kadar lagi sebanyak 25 mata asas pada mesyuaratnya bulan depan. Kadar faedah A.S. kini berada pada 4.5% hingga 4.75%, tertinggi dalam 15 tahun, dan pegawai Fed telah berulang kali menyatakan mereka boleh menaikkan kadar setinggi 5% untuk mendapatkan kembali inflasi ke julat sasaran bank pusat.

Penulis Artikel: Fatin A.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *