ELON MUSK DUMP BITCOIN, PERGELUTAN BERLAKU

Harga Bitcoin melanjutkan penurunannya di bawah zon sokongan $22,200. BTC malah memecahkan zon sokongan $22,000 dan menetap di bawah purata pergerakan mudah 100 setiap jam.

Harga didagangkan ke arah zon sokongan $21,500. Paras terendah terbentuk berhampiran $21,475 dan harga kini menyatukan kerugian. Terdapat gelombang pemulihan kecil di atas zon rintangan $21,800. Selain itu, terdapat penembusan di atas garis aliran menurun utama dengan rintangan berhampiran $21,900 pada carta setiap jam pasangan BTC/USD.

Harga Bitcoin melonjak di atas paras anjakan semula Fib 23.6% daripada pergerakan menurun daripada $23,450 ayunan tinggi kepada $21,475 rendah. Ia kini didagangkan di bawah $22,200 dan purata pergerakan mudah 100 setiap jam.

Rintangan segera menghampiri paras $22,000 dan purata pergerakan mudah 100 setiap jam . Rintangan utama seterusnya adalah berhampiran zon $22,200. Rintangan utama kini menghampiri zon $22,500 atau tahap anjakan Fib 50% daripada pergerakan menurun daripada $23,450 ayunan tinggi kepada $21,475 rendah.

Pergerakan yang jelas di atas rintangan $22,500 mungkin memulakan peningkatan yang stabil. 
Dalam kes yang dinyatakan, harga mungkin meningkat ke arah paras $22,850. 
Rintangan seterusnya mungkin menghampiri paras $23,000, di atasnya harga btc mungkin meningkat ke arah zon rintangan $23,450.

ELON MEMBUANG BITCOIN

Tesla berhenti menerima pembayaran Bitcoin

Tesla, mengisytiharkan bahawa ia tidak lagi menerima Bitcoin sebagai satu bentuk pembayaran untuk kenderaannya. Alasan yang disebut adalah kerana kebimbangan alam sekitar. Ketua Pegawai Eksekutif Tesla, Elon Musk menulis tweet bahawa firma itu bimbang tentang peningkatan dalam penggunaan bahan api fosil untuk perlombongan dan transaksi Bitcoin.

Pengumuman ini mempunyai kesan yang besar terhadap nilai Bitcoin, menyebabkan ia menurun lebih daripada 10% sejurus selepas berita itu dikeluarkan. Keputusan oleh Tesla mencetuskan perbincangan yang meriah tentang kesan alam sekitar perlombongan dan transaksi mata wang kripto dan membawa kepada dorongan baharu untuk dalam dunia crypto.

Ethereum mencapai harga yang agak tinggi

Berbeza dengan penurunan Bitcoin, Ethereum, mata wang kripto kedua terbesar mengikut permodalan pasaran, menyaksikan harga yang agak tinggi pada 12 Februari. Walaupun tidak mencapai paras tertinggi sepanjang masa, harga Ethereum masih menyaksikan peningkatan yang ketara. Pertumbuhan harga Ethereum adalah disebabkan oleh minat yang semakin meningkat dalam kewangan terdesentralisasi (DeFi) dan token tidak boleh digunakan (NFT).

Pertumbuhan Ethereum menyerlahkan peningkatan populariti aplikasi terdesentralisasi dan peningkatan pengiktirafan potensi platform sebagai platform pengkomputeran terdesentralisasi. Memandangkan lebih ramai pembangun membina Ethereum dan lebih ramai pengguna menggunakan aplikasi terdesentralisasi, permintaan untuk mata wang kripto berkemungkinan berterusan.

Peraturan baharu dicadangkan untuk stablecoin

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) mencadangkan peraturan baharu untuk stablecoin, iaitu mata wang kripto yang terikat dengan nilai aset stabil seperti dolar AS. Peraturan yang dicadangkan bertujuan untuk menawarkan kejelasan dan perlindungan kepada pelabur dan menangani kebimbangan mengenai pengubahan wang haram dan aktiviti haram yang lain.

Peraturan yang dicadangkan memerlukan penerbit stablecoin untuk mendaftar dengan SEC dan mematuhi pelbagai keperluan pelaporan dan pendedahan. Peraturan itu juga memerlukan penerbit stablecoin mempunyai perlindungan insurans yang betul dan mengekalkan rizab yang mencukupi untuk menyokong stablecoin mereka.

Peraturan yang dicadangkan dianggap sebagai langkah positif ke arah penerimaan stablecoin secara meluas dan boleh meningkatkan keyakinan pelabur dalam dunia crypto.

Kesimpulan

Kesimpulannya, hari yang dipenuhi dengan berita positif dan negatif untuk dunia crypto. Keputusan Tesla untuk berhenti menerima pembayaran Bitcoin, harga Ethereum yang agak tinggi, dan peraturan yang dicadangkan untuk stablecoin semuanya adalah cerita besar. Peristiwa-peristiwa ini menunjukkan pertumbuhan dan pembangunan berterusan industri mata wang kripto dan blockchain dan membuktikan bahawa dunia crypto kekal sebagai sumber inovasi, pelaburan dan kontroversi.

Penulisan Oleh : E F

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *