Bitcoin lebih terjejas kerana FTX berbanding makroekonomi

Walaupun inflasi mempunyai kesan ke atas harga Bitcoin, para penyelidik bingung dengan daya tahan bitcoin terhadap faktor makroekonomi lain.

Kejatuhan FTX dan perkembangan berkaitan melakukan lebih banyak untuk menarik atau menolak harga Bitcoin BTC $21,890sepanjang Q4, berbanding peristiwa makroekonomi seperti kenaikan kadar, menurut penyelidikan.

Dalam laporan “State of Bitcoin Q4 2022” yang diterbitkan pada 10 Februari, penganalisis penyelidikan Messari Sami Kassab dan Chris Collar mendapati bahawa keruntuhan bursa mengakibatkan penurunan 25% dalam harga Bitcoin.

Laporan itu menekankan bahawa perubahan pada kadar dana persekutuan mempunyai kesan yang lebih kecil pada harga Bitcoin, walaupun selepas kenaikan 75 dan 50 mata asas.

Ia juga menunjukkan bahawa dompet aktif meningkat sebanyak 2% berbanding suku sebelumnya kerana Bitcoin telah dialihkan keluar daripada pertukaran terpusat kepada dompet jagaan sendiri dalam tempoh tersebut

Kertas penyelidikan dari Federal Reserve Bank of New York awal minggu ini membuat kesimpulan yang sama. Kertas 8 Feb melihat pautan antara berita makroekonomi dan harga Bitcoin, mendapati bahawa inflasi adalah satu-satunya pembolehubah yang mempunyai kesan yang signifikan terhadap harga Bitcoin.

Pengarang kertas itu – penganalisis penyelidikan Gianluca Benigo dan Carlo Rosa – menyusun data dari Jan. 2017 hingga Dis. 2022 melihat kesan berita makroekonomi pada pelbagai kelas aset.

Kajian itu mengambil kira banyak kategori berita makroekonomi, termasuk inflasi, ekonomi benar, berita dasar monetari dan penunjuk yang berpandangan ke hadapan.

“Hasil utamanya ialah, tidak seperti kelas aset AS yang lain, Bitcoin adalah ortogonal kepada berita monetari dan makroekonomi. Pemutusan hubungan ini membingungkan kerana perubahan yang tidak dijangka dalam kadar diskaun, pada dasarnya, akan menjejaskan harga Bitcoin walaupun ketika mentafsir Bitcoin sebagai aset spekulatif semata-mata.

Para pengarang menyatakan terkejut dengan penemuan mereka, menyimpulkan:

Walaupun Rizab Persekutuan AS terus menaikkan kadar pada kadar rekod, Bitcoin telah memulakan permulaan yang cemerlang hingga 2023 , meningkat hanya di bawah satu pertiga daripada $16,557 kepada $21,888 menurut Yahoo Finance.

Kesukaran Perlombongan Bitcoin Mencapai Tinggi Sepanjang Zaman, Tetapi Harga BTC Turun ke Paras Rendah Tempatan

Kesukaran perlombongan BTC berada pada tahap puncak yang bermakna kini lebih sukar berbanding sebelum ini untuk mendapatkan blok seterusnya.

Penambang mesti melakukan 39 trilion cincang (39T) untuk mencari blok seterusnya. Kesukaran sering dirujuk sebagai ukuran persaingan antara pelombong Bitcoin, atau kuasa pengiraan yang diperlukan untuk blok lain dihasilkan.

Menurut BitInfoCharts, kesukaran perlombongan telah meningkat sebanyak 47% sejak masa yang sama tahun lepas. Ini telah memberi lebih banyak tekanan kepada pelombong.

Harga Bitcoin telah dipukul hari ini, memberikan lebih banyak tekanan kepada pelombong. Kemerosotan berlaku apabila SEC bertindak keras terhadap perkhidmatan crypto-staking Kraken.

BTC telah menurun hampir 4% dalam tempoh 12 jam yang lalu pada kejatuhan kepada $21,870 pada masa akhbar. Selain itu, aset itu kini telah kehilangan 7% sepanjang minggu lalu apabila penurunan harga meneruskan pasaran yang menekan.

Penulisan Oleh : E F

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *