Bitcoin Telah Meraih Keuntungan pada Tahun Baru Cina

Bitcoin telah melanjutkan keuntungan pada hujung minggu menjelang perayaan untuk cuti Tahun Baru Lunar dan Festival Musim Bunga di seluruh Asia Tenggara, meningkat ke tahap tertinggi sejak Ogos.

Mata wang kripto utama melonjak kepada lebih $23,000 pada hari Sabtu, memperoleh sebanyak 10% pada satu ketika berbanding hari sebelumnya, data oleh CoinMarketCap menunjukkan. Syiling itu telah mencapai paras tertinggi tempatan sekitar $23,282, tahap yang tidak dilihat dalam tempoh lebih daripada lima bulan. Setakat ini, Bitcoin didagangkan sekitar $22,900, hampir mendatar sepanjang hari lalu.

Ethereum, mata wang kripto kedua terbesar, juga mencatatkan keuntungan ketara, mencecah paras tertinggi tempatan sekitar $1,674, tahap yang tidak dilihat sejak September tahun lalu apabila peningkatan Merge yang dinanti-nantikan telah berlalu. Jumlah modal pasaran telah melepasi paras $1 trilion. 

Bitcoin dan Ethereum meningkat kira-kira 38% dan 35% setakat ini. Walaupun gabungan faktor mungkin telah memberi kesan kepada permulaan kripto yang mengagumkan tahun ini, pasaran  berjaya mengumpulkan momentum  selepas data baharu yang dikeluarkan oleh Jabatan Buruh AS minggu lepas menunjukkan penurunan inflasi.

Butiran Penganalisis Teratas Sasaran Bitcoin Besar-besaran, Kata Anjakan Paradigma Utama Berpotensi Berlaku

Pakar strategi crypto yang diikuti rapat berkata peralihan besar dalam arah aliran mungkin sedang dijalankan untuk Bitcoin ( BTC ).

Dalam video baharu, penganalisis kripto Kevin Svenson memberitahu 120,000 pengikut Twitternya bahawa anjakan makro yang menaik sedang berlaku sekarang untuk Bitcoin.

Corak baji jatuh secara tradisinya ialah pembentukan kenaikan harga yang mencadangkan pembalikan arah aliran apabila aset mencetak tinggi yang lebih tinggi dalam aliran menurun selepas penembusan yang disahkan.

Kemungkinan Bitcoin akan mengambil masa yang lama untuk sampai ke sana dan mengatakan harga seperti $50,000 nampaknya tidak masuk akal bagi kebanyakan orang. Tetapi ini biasanya yang dilakukan oleh Bitcoin. Ia biasanya melakukan perkara yang anda tidak fikir ia akan lakukan.

Perjalanan Terkini Bitcoin

Bitcoin 2023 setakat ini adalah berbeza dengan 2022 dan terutamanya akhir tahun lepas. Mata wang kripto memasuki tahun baru pada $16,500, dan mengambil masa kira-kira seminggu untuk menuntut semula $17,000.

Itu ternyata menjadi garis penembusan yang ketara apabila aset itu meletup dalam dua minggu akan datang. Ini mengakibatkan pecahan melebihi $20,000 buat kali pertama sejak Disember, tetapi BTC hanya terus meningkat .

Kemuncaknya, sekurang-kurangnya buat masa ini, datang pada pagi Sabtu dan pada sebelah petang apabila bitcoin meletup melebihi $23,400. Bukan sahaja lonjakan ini menyebabkan kerugian berjuta-juta dolar untuk pelabur yang menggunakan leverage yang berlebihan, tetapi ia membantu BTC mencatatkan tanda harga tertinggi sejak awal September.

Bitcoin telah menjejaki semula sebanyak beberapa ratus dolar setakat ini dan berada di bawah $23,000. Namun begitu, paras pasarannya masih berada di utara $440 bilion, dan penguasaannya ke atas altcoin melebihi 42%.

Walaupun pandangan kami bahawa paras terendah mutlak untuk jurusan itu, kami masih percaya terdapat beberapa risiko jangka pendek untuk kekal sedar. Ini termasuk kejatuhan tambahan daripada DCG, satu lagi leretan pada aset berisiko pada mesyuarat FOMC seterusnya, dan hakikat bahawa walaupun rali baru-baru ini, kami masih berada di tengah-tengah apa yang kami anggap sebagai pasaran beruang dalam rantaian

Penulisan Oleh : EF

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *