Kes Saman Ripple-SEC: Adakah Jualan XRP Melanggar Undang-undang Sekuriti?

Dengan penuh keyakinan, ketua Ripple Brad Garlinghouse berpendapat pertempuran yang berlarutan lama antara syarikatnya dan United States Securities and Exchange Commission (SEC) semakin hampir ke penghujungnya. Garlinghouse berharap penyelesaian yang berjaya untuk kes itu dalam masa yang terdekat.

Ripple CEO Membidas Tingkah Laku “Memalukan” SEC

Pada 18 Januari yang lalu, Ripple CEO, Brad Garlinghouse memberitahu CNBC di Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos, Switzerland, bahawa keputusan muktamad sama ada Ripple, syarikat kripto yang bergabung dengan mata wang kripto XRP, melanggar undang-undang sekuriti persekutuan boleh dibuat seawal bulan Jun. Ini kerana kedua-dua pihak dalam kes itu kini telah memfailkan dan memberi taklimat sepenuhnya hujah mereka di hadapan hakim pengendali.

Tindakan oleh SEC pada mulanya difailkan pada Disember 2020 dan menuduh firma itu menjalankan penjualan sekuriti tidak berlesen $1.3 bilion dengan syiling XRPnya. Ia telah menjadi pertarungan yang panjang, dan Garlinghouse berkata dia menjangkakan keputusan mahkamah tahun ini.

“Kami menjangkakan keputusan daripada hakim pastinya pada 2023. Anda sebenarnya tidak mempunyai kawalan ke atas apabila hakim membuat keputusan mereka. Tetapi saya sangat percaya bahawa suatu masa dalam bulan satu digit akan datang kita akan mempunyai penutupan di sana,”

Ripple CEO, Brad Garlinghouse

Garlinghouse serta kebanyakan pakar kripto percaya hakim akhirnya akan memihak kepada Ripple berbanding undang-undang dan fakta. Namun begitu, beliau tidak melepaskan peluang untuk meninjau pengawal selia sekuriti AS.

Garlinghouse Melihat Peluang Penyelesaian Yang Sangat Tipis

Brad Garlinghouse seterusnya menyatakan bahawa Ripple telah bertemu dengan SEC beberapa kali dalam usahanya untuk mendapatkan kejelasan peraturan, dan suruhanjaya itu tidak memberitahunya bahawa mereka menganggap XRP adalah keselamatan. Walau bagaimanapun, SEC mengkhianati Ripple apabila ia membuat aduan yang menyakitkan.

Garlinghouse kemudian menggesa SEC untuk mencontohi beberapa bidang kuasa mesra kripto seperti United Arab Emirates, Jepun, Singapura, Switzerland dan U.K., yang telah membangunkan peraturan mata wang kripto yang berpandangan ke hadapan yang menggalakkan inovasi.

Berkenaan dengan kemungkinan mencapai penyelesaian, Garlinghouse menyatakan Ripple hanya akan bersetuju untuk menyelesaikannya jika agensi A.S. menjelaskan bahawa XRP tidak layak sebagai keselamatan.

Penulis Artikel: Fatin A.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *