FIRMA GERGASI GENESIS DILAPORKAN BAKAL MUFLIS

  • Genesis Global Capital dilaporkan sedang bersedia untuk memfailkan kebankrapan.
  • Anak syarikat DCG telah berunding dengan beberapa kumpulan pemiutang.
  • Genesis telah bergelut untuk mengumpul dana untuk unit pinjamannya berikutan masalah liquidity crunch.

Firma induk Digital Currency Group menggantung dividen hari ini disebabkan isu kecairan dengan anak-anak syarikat. Genesis Global Capital, salah satu anak syarikat paling popular Digital Currency Group (DCG), dilaporkan sedang bersiap sedia untuk memfailkan kebankrapan sejurus minggu ini.

Anak syarikat pinjaman kripto Digital Currency Group (DCG), ini telah cuba mengumpul dana untuk mengekalkan liquidity sejak kejatuhan FTX menyebabkannya menghentikan pengeluaran pada November 2022.

Kejadian dalam rundingan sulit dengan pemiutang

Menurut laporan oleh Bloomberg, Genesis Global Capital telah melibatkan beberapa kumpulan pemiutang dalam rundingan di tengah-tengah isu liquidity yang telah tumpah kepada firma induk Digital Currency Group. Broker kripto telah menyatakan pada November 2022 bahawa pemfailan kebankrapan mungkin akan berlaku melainkan modal baru diperoleh untuk mengekalkan operasi.

Menurut laporan oleh The Block, pemiutang Genesis terlibat secara aktif dalam merundingkan syarat kemungkinan pemfailan kebankrapan bab 11. Sumber mendedahkan bahawa pemiutang mungkin bersetuju dengan tempoh sabar antara 1-2 tahun di bawah pelan kebankrapan yang telah dibungkus sebagai pertukaran untuk pembayaran tunai dan ekuiti dalam Digital Currency Group (DCG).

Pengasas dan CEO DCG, Barry Silbert telah terlibat dalam pertelingkahan awam dengan pengasas bersama Gemini dan Presiden Cameron Winklevoss. Pelanggan yang terakhir didakwa berhutang lebih daripada $900 juta sebagai sebahagian daripada Gemini’s Earn Program. Ketidakbayaran itu telah mengheret Silbert menjadi tumpuan berikutan beberapa siri surat terbuka yang diterbitkan oleh Cameron Winklevoss.

Firma induk Genesis Digital Currency Group mendedahkan awal hari ini bahawa ia akan menggantung dividen suku tahunannya untuk mengekalkan tunai berikutan isu kecairan dengan anak-anak syarikatnya. Susulan kes Genesis tadi, menurut Senior Technical Analyst CODAM, Deon Saman telah memberi analisis beliau.

“Price BTC yang sedang memuncak baru-baru ini kelihatan seperti bergerak menurun secara perlahan. Sempena sambutan raya cina yang akan datang nanti, price BTC kemungkinan akan menunjukkan lebih penurunan lagi.”

Senior Technical Analyst CODAM, Deon Saman

Penulis Artikel: Fatin A,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *