Bitcoin melangkah keluar dari ‘Ketakutan’ buat kali pertama dalam sembilan bulan

Kita sudah dua minggu memasuki 2023, dan kitaran berita crypto tidak menunjukkan tanda-tanda perlahan. Menjelang minggu baharu, beberapa tajuk utama bulan itu terus berkembang.

Terdapat drama di sekitar firma perkhidmatan kewangan kripto Genesis, yang minggu lepas mengundang kemarahan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa. Di tempat lain, harga aset digital terus mencatatkan keuntungan yang ketara pada hujung minggu.Mari kita lihat beberapa cerita terbesar dalam crypto sekarang.

Apa yang seterusnya untuk bitcoin?

Indeks Ketakutan dan Ketamakan Bitcoin yang sangat dirujuk berpindah ke wilayah neutral pada hujung minggu berikutan ketakutan selama beberapa bulan.

Laporan daripada wartawan yang memfokuskan pasaran The Block mencadangkan bahawa aktiviti dalam pasaran niaga hadapan boleh bertanggungjawab untuk beberapa momentum. Pasaran mungkin juga mendapat manfaat daripada tempoh yang kurang huru-hara berbanding November semasa kemelut puncak kejatuhan FTX.

Seperti yang dinyatakan oleh The Block pada hujung minggu ini , saham berkaitan crypto juga telah mendapat manfaat daripada alam sekitar. Coinbase, sebagai contoh, memperoleh lebih daripada 41% minggu lepas.

Namun, pasaran yang terkenal berubah-ubah untuk aset digital bermakna tiada masa depan yang terjamin, bermakna anda perlu melihat pada hari-hari mendatang untuk melihat ke mana bitcoin akan terbang — atau jatuh — seterusnya.

$BTC: Kongres El Salvador Lulus Perundangan yang Membolehkan Pengumpulan Dana Melalui ‘Bon Gunung Berapi’

El Salvador, negara pertama yang membuat tender sah Bitcoin (pada September 2021), telah meluluskan undang-undang yang membenarkan negara itu mengeluarkan bon berdaulat yang disokong Bitcoin. Bon Bitcoin berdaulat baharu itu dirancang untuk mengumpul $500 juta untuk membantu membina bandar pantai bebas cukai baharu yang digelar Bitcoin City. 

Pembangunan itu dilaporkan akan menggunakan tenaga geoterma dari gunung berapi berdekatan untuk melombong BTC dan aset kripto lain. Sebagai sebahagian daripada rang undang-undang, tambahan $500 juta yang dikumpul akan diketepikan untuk pembelian Bitcoin, dengan penghargaan aset kripto diserahkan kepada pemegang bon.

Kesukaran perlombongan Bitcoin melonjak 10%, langkah terbesar sejak Oktober

Metrik kesukaran perlombongan Bitcoin telah meningkat lebih daripada 10%.

Kesukaran perlombongan — yang menentukan betapa sukarnya untuk mencipta blok transaksi seterusnya — ditetapkan semula hanya selepas 4 petang ET, mengikut jadual kira-kira dua minggu. Metrik meningkat 10.26%, menurut data BTC.com .

Tindakan sedemikian telah dijangkakan , seperti yang dilaporkan oleh Catarina Moura dari The Block pada hujung minggu ini. Kadar hash perlombongan bitcoin juga telah meningkat dalam beberapa hari kebelakangan ini selepas kemerosotan pada akhir Disember, menurut Papan Pemuka Data The Block.

Penulisan Oleh : EanF

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *