GILIRAN CARDANO PULA BUAT ALGORITHMIC STABLECOIN

Cardano mengumumkan bahawa ia akan meningkatkan skop tawaran rangkaian dengan mengeluarkan stablecoin. Ini akan menambah Cardano kepada semakin banyak rangkaian yang telah memperkenalkan stablecoin mereka sendiri dalam usaha untuk menyudut pasaran dalam sektor industri mata wang kripto yang semakin berkembang ini.

Cardano mengumumkan bulan pelancaran Djed

Stablecoin Djed akan menjadi stablecoin algoritma terlalu cagaran yang disokong oleh rizab Bitcoin. Jika semuanya berjalan lancar dengan audit dan ujian tekanan, Djed akan menyaksikan pelancaran utamanya pada Januari 2023 .

“The developers”  bahawa Djed akan disokong oleh syiling asli Cardano ADA dan SHEN, dan ia akan “pegged” kepada U.S. dolar Pengguna yang menyumbang kecairan dalam bentuk Djed akan diberi ganjaran oleh rakan kongsi bersepadu stablecoin algoritma dan Decentralized Exchanges (DEXes). Pembangun kontrak pintar Djed ingin menambah kecairan ADA secara perlahan dan berterusan untuk menggalakkan pertumbuhan jangka panjang yang mampan.

Kronologi Kejatuhan Terra-Luna

Pada pagi 8 Mei, Whale mula menjual UST dan Luna pada platform seperti Binance dan Anchor. Pada penghujung hari, kira-kira $285 juta UST telah dijual dan ia gagal mengekalkan nisbah 1:1 dengan dolar AS. Mata wang kripto Luna juga jatuh kira-kira 7 peratus.

Dan akhirnya, menjelang 11 Mei dengan percubaan LFG yang gagal untuk menyelamatkan Luna dan UST, Luna telah jatuh sebanyak 76 peratus dan berdagang pada $8.31. Dan UST juga jauh ketinggalan daripada nisbah 1:1 biasa dengan USD dan berada pada $0.6131.

Kesimpulan

Walaupun kejatuhan pasaran Terra telah memusnahkan banyak pelabur, ia juga memupuk semangat kepada industri permulaan crypto yang bergantung pada pembiayaan VC. Memandangkan industri crypto terus berkembang dan berkembang, adalah penting untuk belajar daripada kesilapan lalu.

Terra-Luna ialah contoh sempurna tentang perkara yang boleh berlaku apabila stablecoin algoritma direka dan dilaksanakan dengan buruk. Walaupun terdapat percubaan lain yang gagal untuk mencipta stablecoin algoritma, kemalangan Terra-Luna adalah yang paling ketara. 

Walaupun stablecoin algoritma telah gagal pada masa lalu, sentiasa ada kemungkinan bahawa mereka boleh berjaya pada masa hadapan. Kemalangan Terra-Luna ialah peringatan tentang risiko yang terlibat dalam jenis projek ini, tetapi ia juga merupakan peringatan tentang potensi ganjaran.

Adakah pelabur sudah tidak akan mengulangi kesalahan yang sama! atau mempunyai Harapan terhadap stablecoin algoritma , Mampukah Cardano membuktikan bahawa stablecoin algoritma dan Djed adalah sebuah algoritma SEMPURNA atau sebaliknya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *