BAGAIMANA FOMC MEMPENGARUHI HARGA BTC

Dalam artikel ini, kita melihat kesan pengumuman dasar monetari FOMC dan sidang akhbar terhadap tindakan harga BTC-USD sejak 2015. Data harga harian daripada Bitcoin Liquidity Index digunakan untuk mengkaji kesan kenyataan/sidang akhbar FOMC terhadap BTC -USD

Federal Funds Rate ialah alat utama Rizab Persekutuan yang digunakan untuk mencapai matlamat inflasi 2% dan guna tenaga maksimum. Kebanyakan bank pusat telah bebas daripada kerajaan (walaupun bertanggungjawab) untuk memastikan integriti dasar monetari. Federal Funds Rate menetapkan penanda aras untuk kadar faedah yang digunakan oleh bank untuk memberi pinjaman antara satu sama lain dan oleh itu mempengaruhi aktiviti ekonomi.

Satu lagi alat Fed — QE (quantitative easing) pelonggaran kuantitatif — melibatkan pembelian perbendaharaan dan sekuriti bersandarkan gadai janji, dimasukkan ke dalam kunci kira-kira bank pusat. Alat seperti QE telah diperkenalkan apabila kadar faedah menghampiri batas sifar yang lebih rendah selepas Krisis Kewangan Global.

Kesimpulannya

Sejak pertengahan 2014, harga bitcoin sering menunjukkan reaksi terhadap kenyataan/sidang akhbar FOMC, terutamanya dengan perubahan besar dalam kadar faedah dan dasar monetari. Kami telah membentangkan beberapa bukti bahawa pengumuman FOMC mempunyai kesan jangka pendek ke atas pulangan harian yang selaras dengan apa yang dijangkakan.

Apabila FOMC telah dovish atau mengurangkan kadar — pulangan abnormal harian adalah positif. Apabila FOMC bersikap hawkish atau meningkatkan kadar, pulangan abnormal harian pada hari itu biasanya negatif. Untuk data intraday, bitcoin telah cenderung untuk memaparkan turun naik abnormal yang tinggi pada jam sebelum kenyataan FOMC/sidang akhbar, serta semasa berlangsung acara.

Prospek inflasi yang lebih tinggi dalam masa terdekat memihak kepada bitcoin. Pada masa yang sama, aset kripto semakin diiktiraf oleh pelabur institusi sebagai polisi insurans untuk keadaan ekonomi semasa. Walaupun harga bitcoin didorong terutamanya selama bertahun-tahun oleh peristiwa dalaman, peristiwa makroekonomi menjadi penting, dengan mata wang kripto terkemuka semakin memainkan peranan sebagai barometer keadaan ekonomi global.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *