BITCOIN KEMBALI SEMULA KE PARAS $16,000

Bitcoin memperoleh semula zon 16K selepas merosot ke paras terendah dua tahun pada awal minggu ini.
Mata wang kripto terbesar mengikut permodalan pasaran baru-baru ini didagangkan kira-kira $16,200, naik 2.5% apabila pasaran kripto kembali ke landasan Bullish, yang meningkat dengan harapan baharu bahawa dasar monetari Fed Reserved telah menjinakkan inflasi dan Interest Rate Hike yang sebelum ini pada kadar 75 point.

“Wall Street kebanyakannya hijau hari ini dan itu telah memberikan sedikit rangsangan untuk cryptos,” tulis Edward Moya, penganalisis pasaran kanan untuk pembuat pasaran pertukaran asing Oanda.

BTC merosot ke paras terendah dua tahun pada hari Isnin di tengah-tengah kebimbangan mengenai nasib Genesis Global, sebuah firma perdagangan dan pinjaman kripto yang pernah berkuasa, yang dilaporkan sedang berbincang untuk mendapatkan modal baharu selepas ia menghentikan pengeluaran pelanggan minggu lalu. Kejadian adalah mangsa terbaharu akibat daripada kejatuhan pertukaran FTX Sam Bankman-Fried , dan walaupun pemulihan bitcoin pada hari Selasa, pelabur kekal gelisah.

“Bitcoin kembali melebihi paras $16,000 tetapi masih kekal dalam zon bahaya kerana semua orang menunggu domino crypto seterusnya jatuh,” tulis Moya. “Nampaknya peniaga kripto sudah menetapkan harga dalam kebankrapan untuk pemberi pinjaman kripto Genesis. Penularan untuk FTX akan memberi kesan kepada ramai tetapi nampaknya market maker baru diperlukan untuk seller mengawal.”

Moya Oanda kurang yakin tentang harga kripto pada minggu hadapan. “Bitcoin mempunyai sokongan mendahului paras $15,500 tetapi jika itu tidak berlaku, jualan teknikal boleh menghantar harga ke arah rantau $13,500,” tulisnya. ,

Sejak harga Bitcoin jatuh kepada $17,600 pada 18 Jun, kecenderungan traders terhadap FUtures Contract BTC telah meningkat. Pergerakan harga yang tajam dalam harga Bitcoin boleh mencetuskan satu lagi peristiwa liquidation, tetapi sukar untuk menentukan sama ada pergerakan itu akan menjadi terbalik atau menurun.

Ramai peniaga bersetuju bahawa jika Federal Reserved beralih pada dasar semasa mengetatkan kuantitatif dan kenaikan interest rate, harga BTC boleh melonjak ke atas dan mencairkan sebahagian besar short trader dalam kontrak futures.

Menurut MacroMicro , firma yang menerbitkan anggaran konsensus pelabur mengenai perubahan yang dijangkakan dalam interest rate, menunjukkan bahawa interest rate mungkin lebih rendah daripada yang dijangkakan sebelum ini dalam masa terdekat. 

Indeks Kekuatan Relatif (RSI) ialah analisis teknikal yang popular untuk mengukur jika Bitcoin overbought atau oversold. Apabila RSI di bawah 30, Bitcoin dianggap oversold. Dari segi sejarah, apabila RSI turun di bawah 30, Bitcoin menunjukkan tanda tanda reversal harga yang mendadak melantun ke atas. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *