BITCOIN BERGELUT TERUK! RIBUT CRASH BAKAL MELANDA?

BITCOIN FLAT BAWAH $17K

Dalam masa dua minggu yang lalu terlalu banyak perbezaan antara dua isu yang berlaku. Yang pertama melihat gangguan besar yang berlaku disebabkan kejatuhan FTX.

Bitcoin bergerak dengan pantas dari lebih $21, 000 kepada dua tahun terendah bawah $16, 000. Pergelutan ini berterusan dalam beberapa hari yang berikutnya, dengan BTC mengeluarkan $18, 000 atas sebelum dump ia semula kepada $17,000.

Manakala minggu ini, kelihatan kurang memberi kesan secara signifikan dari segi tindakan harga. Mata wang kripto tersebut selalu didagangkan sekitar garisan $17, 000, dengan beberapa percubaan yang tidak berjaya untuk tanganinya.

Sejak itu, aset tersebut telah flat, kini kekal beberapa ratus dolar bawah $17, 000. Walaupun kurangnya votailiti, penganalisa kripto popular telah memberikan amaran bahawa BTC boleh jatuh bawah $10, 000 jika bear market terikut-ikut yang sebelum ini.

Terdapat beberapa faktor yang membantu Bitcoin untuk selamat dalam minggu-minggu lepas. Salah satunya adalah keputusan El Salvador untuk membeli 1 BTC setiap hari asbab kepercayaan terhadap aset tersebut.

“Kami akan beli satu Bitcoin setiap hari mulai esok,” ucap Presiden Nayib Bukele. Pengasas Tron, Justin Sun, mengikuti keputusan El Salvador bagi umumkan TronDAO juga akan beli 1 BTC setiap hari.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *