CHINA WHALE SECARA SENYAP? APAKAH KESANNYA KEPADA PASARAN NANTI?

Walaupun kerapkali ban kan aset digital, China secara senyap rupanya telah menjadi crypto ‘whale’ dengan kuasa yang heba dalam genggamannya sehinggakan boleh melenyapkan pasaran mata wang kripto dalam beberapa saat jika ia mahu.

Ya betul, selepas merampas sejumlah besar Bitcoin dan Ethereum dari skim PlusToken, China kini pemegang terbesar, mengalahkan Musk Tesla. Inc, lapor penulis kripto Paulo A. Jose pada November 13.

CHINA MEMEGANG 195K BITCOIN, 833K ETHEREUM

Maklumat ini asalnya diterbitkan pada November 2 oleh pengasas dan CEO platform analisa data blockchain CryptoQuant, Ki Young Ju, yang turut menerbitkan senarai jadual syarikat umum dengan pegangan Bitcoin terbesar.

Seperti yang diterangkan:

Young Ju juga menekankan:

Mengaitkan dengan kejatuhan platform TERRA (Luna) Young Ju menerangkan bahawa “Bitcoin jatuh dari $30,000 kepada $17,000 disebabkan sell-side liquidity Luna.”

Menariknya, China telah pun melakukan penerokaan anti-crypto sejak pertengahan-2021, meluluskan penyekatan seluruh negara terhadap segala jenis servis kripto tetapi sekatan itu tidak mneghalangnya dari masuk kedalam kedudukan 10 teratas dalam negara teraju yang mengambil aset digital.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *