REGULATION AKAN TIBA & APA MANFAAT KEPADA BITCOIN?

Awal tahun ini, wakil dari Jawatankuasa Pertanian Senat, yang memantau CFTC, mengusulkan satu usul yang akan membuatkan CFTC regulator utama industri aset digital dan menguatkan kawalannya terhadap spot pasaran mata wang kripto. Bil ini juga memerlukan syarikat perdagangan untuk berdaftar dengan CFTC. Behnam menyuarakan sokongan untuk bil bipartisan, yang akan membenarkan CFTC untuk mengenakan tambang terhadap entiti regulator dan mengukuhkan kuasa kewangannya.

Behnam menambah bajet kewangan yang ala kadar dan beberapa perkara lain juga menghalang agensi dari melawan semula jenayah melibatkan bitcoin dan aset digital lain. Oleh kerana CFTC tiada bidang kuasa, agensi ini kekurangan servis pantauan tradisional dan solusi oversight pasaran untuk memantau platform dagangan secara tertib dan perkara lain juga, ujar Behnam.

Kenyataan ini dikeluarkan sebulan selepas bekas pengerusi CFTC, Timothy Massad, memanggil CFTC dan U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) untuk berganding bahu dan melihat akan isu jarak regulatory kripto yang terkini dengan mendirikan self-regulatory organization (SRO).

Massad berbalah bahawa BFTC mahupun SEC yang mempunyai kuasa yang sepatutnya untuk regulate Bitcoin dan aset digital lain. Pada saat ini, terdapat jarak signifikan apabila melibatkan regulation dengan apa yang dia gelarkan sebagai “pasaran mata wang buat aset kripto.” Ini termasuklah aktiviti dagangan kripto terhadap exchange seperti Coinbase atau Kraken. Sementara U.S Congress usaha untuk menangani isu ini menerusi beberapa bil, Massad percaya solusinya terletak dalam SRO.

Awal bulan ini, pengerusi SEC Gary Gensler berkata dia menyokong idea menyerahkan CFTC posisi teratas non-securities cryptocurrency regulator, walaupun Congress tidak patut menidakkan SEC jika ia berlaku. Dia menekankan bahawa ia penting untuk pastikan undang-undang sekuriti yang regulating kan pasaran kapital $100 trillion tidak sepatutnya di undermined kerana undang-undang ini buatkan pasaran kapital di kemuncak dunia.

SIAPA YANG AKAN DAPAT UNTUNG DARI REGULATION INI?

Sebuah idea yang membolehkan rangka kerja regulatory yang didirikan boleh menarik lebih ramai pelabur berinstitusi dan mengukuhkan pengangkatan pasaran bitcoin adalah satu stance yang digesakan oleh ramai pihak. Behnam juga merasakan firma aset digital melihat potensi signifikan “untuk inflow berinstitusi yang hanya akan berlaku jika terdapat struktur regulatory sekitar pasaran ini,”

Behnam menambah projek bitcoin “bersinar di atas kepastian regulatory” dan organisasi mengharapkan untuk dapatkan ketelusan dalam masa akan datang yang membenarkan syarikat-syarikat ini untuk terus mengeluarkan produk yang berinovatif yang dapat mengubah kehidupan orang ramai.

Akhir sekali meletakkan bitcoin dibawah pengawasan CFTC akan membuatkan keseluruhan perbincangan sekuriti dalam keadaan ‘rehat’. Ketelusan dan penglihatan yang menambah boleh mengukir jalan yang lain buat pelabur berinstitusi – yang inginkan rangka kerja yang jelas dalam regulating aset digital – untuk menambahkan pendedahan mereka terhadap bictoin.

Namun begitu, masih terdapat segelintir yang menyeru untuk melebihkan lagi ketelusan regulatory, dengan sesetengah penganalisa percaya bahawa rangka kerja regulatory boleh menngganggu beberapa perusahaan besar di US, termasuklah Coinbase. Penganalisa Wells Fargo mendahulukan kajian terhadap Coinbase dibawah penilaian yang kurang berat, serta beberapa faktor lain, risiko kepada stance kerajaan yang tersekat ke arah aset digital.

Persekitaran regulatory yang ketat termasuklah headind macro yang berterusan, boleh secara materialnya memberikan impak kepada volum & revenue Coinbase pada 2023, ujara para penganalisa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *