BANK TRADISIONAL GAGAL? BITCOIN ADALAH ALTERNATIF BAGUS?

PELABUR AKAN RUGI JIKA MENYIMPAN DENGAN BANK TRADISIONAL

Firma bank gergasi saban hari seperti menipu pelabur apabila mereka gagal untuk naikkan kadar bunga walaupun bank berpusat telah naikkan kadar asas. Contohnya Bank of England menaikkan kadar asas nya kepada 1.75% dalam Ogos 2022.

Satu lagi masalah dengan simpanan dan melabur melalui bank tradisional adalah mata wang yang dikeluarkan kerajaan disertakan sekali dengan risiko perbalahan pihak luar dan, malahan, mempunya nilai sifar. Bank berpusat kerajaan mencetak wang berdasarkan permintaan dan terdapat risiko kehilangan nilai yang besar disebabkan inflasi atau menjadi tidak berguna apabila hiperinflasi berlaku. Bitcoin dalam erti kata lain, mempunyai sumber yang sentiasa ada dan polisi hard-coded monetary, memberikan komoditi anti-inflationary dan aspek store-of-value yang sama dengan emas.

Atas sebab ini, para pelabur harus lebih bersedia dan memilih untuk laburkan di tempat yang tepat. Disebabkan ini lah, bitcoin adalah pilihan yang logik kerana ia decentralized dan ciri-ciri yang sentiasa ada dan tidak terganggu dengan inflasi dan kadar bunga oleh bank berpusat.

KEPERCAYAAN DALAM PERBANKAN TRADISIONAL SEMAKIN KURANG

Sejak krisis kewangan 2008, kebanyakan bank kelihatannya seperti momokkan para pelabur. Individu di EU kelihatan tidak mempercayai institusi perbankan tradisional, dan undian oleh YouGov mencadangkan bahawa sesetengah dari Briton sahaja yang masih percayakan bank tradisional dengan 36% nya masih percaya bank beroperasi mengikut yang sepatutnya.

Tidak terkejutlah bahawa, satu dalam empat millenial, pelabur Gen X dan Gen Z berpaling kepada mata wang kripto sebagai kelas aset pilihan mereka. Generasi ini telah kurangnya kepercayaan mereka terhadap institusi berpusat, seperti bank, disebabkan ketidakstabilan ekonomi yang berterusan yang dirasai oleh mereka. Tambahan, bitcoin membenarkan pelabur untung daripada jagaan persendirian, di mana mereka sendiri yang memegang dan mengawal aset mereka. Namun cara ini tidak digunakan oleh bank tradisional dan ini boleh menyebabkan pelabur tidak mempunyai kawalan keatas aset mereka ketika krisis ekonomi.

AKAUN SIMPANAN BITCOIN TELAH DIREKA UNTUK MENCEGAH RISIKO DAN UNTUK BEGINNERS

Kajian mendapati insekuriti kewangan disebabkan oleh kos harian bermakna 46% Briton telah kurang atau berhenti membayar sebarang bentuk gerakan simpanan. Apa yang kita faham sekarang ramai individu pencegahan risiko telah elakkan diri dari melabur atau mencari jalan untuk menyimpan secara pasif.

Secara pasif dan secara kerap melabur dalam Bitcoin juga membenarkan pelabur untuk merancangkan strategi yang dipanggil sebagai “cost-averaging”. Di sinilah di mana kebanyakan individu kerap membeli Bitcoin, sementara memulaukan keadaan pasaran dan volatiliti. Individu dengan kapital pelaburan yang sedikit boleh mneyebabkan kenaikan yang berterusan menerusi strategi ini dalam jangka masa yang panjang.

Situasi ekonomi yang terkini diseluruh dunia telah menerangkan kelemahan matawang fiat dan perlunya alternatif simpanan jangka masa panjang yang bernilai seperti Bitcoin. Tetapi sebelum bertindak untuk melabur, adalah penting untuk membuat kajian sendiri dan buatlah pilihan yang bijak dan sesuai untuk anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *