FTX & VISA BEKERJASAMA ‘BUKA PINTU’ BUAT PEMBAYARAN KRIPTO DI 40 BUAH NEGARA

Membayar menggunakan mata wang kripto kini semakin mudah! FTX, salah satu exchange kripto yang terbesar di dunia, telah bekerjasama dengan syarikat transaksi gergasi VISA untuk keluarkan kad debit di 40 negara seluruh dunia.

Rancangan ini akan membenarkan pengguna FTX untuk membayar barangan dan servis menggunakan kad debit yang didakwa “tambang kosong.” Tambahan pula, hak milik kad itu percuma, menurut laman web syarikat tersebut.

Sam Bankman-Fried, seorang yang sangat berpengaruh dalam dunia kripto menurut Cointelegraph’s Top 100 pada 2022, telah lama menyatakan hasratnya untuk mengeluarkan kad debit FTX. Keputusan syarikatnya untuk bekerjasama dengan payment rail legasi – yang bercanggah kepada payment rail kripto seperti Lightning Network – sasarkan pandangannya terhadap masa depan Bitcoin setelah payment network didapati tidak digunapakai lagi.

Token FTX, mata wang kripto asli untuk platform dagangan FTX, naik sebanyak 7% pada masa berita itu dikeluarkan, sehingga ke kemuncak tingginya $25.62. Paras tertinggi sepanjang masanya sepertinya tersasar, namun, hampir mencapai $80.

Untuk VISA, pembangunannya akan bersaing dengan agenda Mastercard yang sebelum ini turut serta dalam pelan kripto yang sama. Ketua pegawai kewangan, Vasant Prabhu berkata “Walaupun nilai telah menurun, masih ada lagi minat yang baik terhadap kripto,” merujuk kepada bear market 2022.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *