BTC: WHALE & MINER PENYUMBANG KEPADA SELL PRESSURE

Memandangkan bear market berterusan, Bitcoin (BTC) kini turun 70% daripada paras tertinggi sepanjang masa, dilihat pada November 2021. Di tengah-tengah keadaan yang tidak menggalakkan ini, distribution rate whale BTC dan pelombong nampaknya telah mencapai tahap puncak. Fenomena ini mempunyai sejarah yang menyumbang lebih banyak tekanan jualan kepada pelabur dalam pasaran.

Mengikut analisis, pergerakan whale BTC menjadi lebih aktif sebelum penembusan di bawah sokongan $20k. Bulan Ogos menyaksikan beberapa kebangkitan semula wallet BTC yang tidak aktif. Trend terus menjunam hingga ke bulan September.

Pada 11 Ogos, CryptoQuant melancarkan penyelidikan mengenai transaksi yang melibatkan 1k hingga 10k BTC, yang telah tidak aktif selama lebih tujuh tahun. Penyelidikan mendedahkan bahawa aset itu boleh menjadi milik pengguna BTC awal, atau mereka mungkin telah dipindahkan dari pertukaran Cryptsy yang kini tidak berfungsi sebelum penggodamannya.

Walau apa pun keadaannya, coin menemui jalan ke exchange untuk tujuan selloff. Walau bagaimanapun, sesetengahnya dihantar ke alamat yang tidak diketahui, yang mungkin milik pengadun. Pergerakan whale ini mewakili sebahagian kecil daripada kuantiti BTC yang mencapai pertukaran, kerana BTC Exchange Reserved nampaknya telah mengalami lonjakan.  

Pada 7 September, CryptoQuant melihat satu lagi kumpulan pergerakan whale. Lebih 15k bitcoin telah dialihkan dalam masa sepuluh hari, dengan sebahagiannya dihantar ke Kraken . Wallet ini telah tidak aktif selama lebih lapan tahun. Di tengah-tengah bear market semasa, pergerakan whale ini memberikan lebih banyak tekanan jualan dan memburukkan lagi suasana menurun.

Selain itu, miner juga telah terlibat dalam penjualan yang menyumbang kepada tekanan ini. Mining Pool Poolin yang berpangkalan di Beijing menyaksikan pengeluaran besar-besaran melebihi 5k BTC minggu ini. Empat hari lalu, Poolin terpaksa menghentikan pengeluaran, memetik kebimbangan “liquidation”. Menurut pengumuman itu, terdapat lonjakan dalam permintaan pengeluaran.

Penjualan baru-baru ini dalam kalangan miner dikaitkan dengan harga “hashing” yang rendah. Apabila BTC menjunam ke paras terendah yang mengejutkan, pelombong melihat pendapatan yang kurang, dan penyerahan diri nampaknya merupakan percubaan untuk melindung nilai terhadap penurunan selanjutnya. Malangnya, penjualan ini menghasilkan kesan gelombang yang meningkatkan tekanan jualan pada lebih banyak whale dan miner.

Akibatnya, metrik BTC Exchange Reserved telah menyaksikan lonjakan pesat sejak akhir Ogos. Sejak mencecah paras terendah 4 tahun pada bulan Jun, rizab BTC dalam bursa telah meningkat secara berterusan, menunjukkan peningkatan dalam tekanan jualan. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *