BITCOIN CUBA NASIB DENGAN $19K UNTUK PRICE FLOOR

Pada Isnin ini, Bitcoin beterusan menunjukkan kerapuhan bersama mata wang kripto yang lain dengan kebanyakan volatility disedut semasa hari minggu sempena Cuti Kemerdekaan Amerika Syarikat.

Mata wang kripto utama tersebut telah menurun sebanyak 75% dari paras yang tertinggi dan secara kasarnya 57% dalam 30 hari yang lepas sahaja. Pada masa penulisan ini, BTC didagangkan pada $19, 900 selepas kenaikan 3.54% dalam 24 jam yang lepas menurut data CoinGecko.

Walaupun susah untuk menentukan zon pembalikan untuk BTC pada waktu ini, selambak metriks telah memberi insyarat bahawa harga sedang dalam proses menukul aras yang perit, sedangkan ia akan mengalami satu lagi leg down.

Coin Metrics, satu sumber fokuskan pada analytics data kripto telah berkongsi indikator “Delta Cap” dan “Realised Cap” yang menghala ke arah Bitcoin mencari dasar yang berkemungkinan pada $15, 000. Delta cap ialah hybrid metriks berpelbagai digunakan untuk mengira sebagai penolakan Realized Cap kepada Average Cap dan telah berjaya mengenal pasti dasar pasaran.

C:\Users\HOME\Downloads\0Mh8PyBG.jpg

Seperti yang dilihat di atas pasaran sentiasa dibalikkan apabila market cap datang di antara dua indikator tersebut. “2018 terutamanya menunjukkan BTC telah memasuki zon itu setelah kita menghadapi capitulation crash. Pada tahun 2014, ia adalah sama, kecuali masa dasarnya telah dipanjangkan”, tulis Coin Metrics.

Dalam situasi kini, BTC telah pun didagangkan di bawah realized cap, di mana boleh menginsyaratkan kekuatan yang mendatang. Tetapi, firma itu memberi amaran bahawa kita akan melihat penurunan yang berterusan dengan kemelesetan akan datang. “Jika kita kerap melihat situasi macroeconomic yang serious, kita akan menyaksikan harga menurun sedikit bawah paras $15k (delta cap)”.

Ditempat lain, MVRV-Z Score telah menginsyaratkan capitulation akan berlaku. Indikator ini mengukur perbezaan antara harga spot Bitcoin dan apa yang dianggap sebagai “nilai yang adil”.

C:\Users\HOME\Pictures\Capture.PNG

Seperti yang ditunjukkan di atas, indikator ini telah pun berada di setiap dasar macro dalam sejarah BTC selepas jatuh ke zon hijau. Menurut Filbfilb, technical analyst dan pengasas bersama Decentraders, walaupun harga Bitcoin telah memasuki zon hijau, ia masih boleh menurun setelah ia keluar dari dasar kitaran seadanya. “Carta ini adalah untuk saya,” komen Filbfilb terhadap bacaan baru. Jika bacaan sebelum ini adalah betul, pundit akan melihat BTC menurun kepada $15.6k sebelum aras tersebut dicapai.

Dengan ini, terdapat indikasi bahawa Bitcoin telah memasuki fasa final capitulation dengan indikator seperti relative strength index ‘RSI’ telah pun di overstretched dalam bahagian oversold. Lebih-lebih lagi, pengumpulan aset dalam fasa kini oleh retail telah menaik di mana teramatlah bagus untuk harga. Tetapi, sell-offs oleh BTC whales terhadap rally-rally kecil menyebabkan harga diabaikan begitu, tulis Santiment Isnin lepas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *