TETHER MENGURANGKAN COMMERCIAL PAPER RESERVES

TETHER MEMOTONG PAPER ASSET RESERVES

Pengedar stablecoin USDT itu mengumumkan hari ini ia akan memotong portfolio commercial paper nya sebanyak $5 billion pada penghujung Julai 2022, membawa paper asset holdings nya turun dari $8.4 billion ke $3.5 billion. Pembangunannya datang selepas Tether mengumumkan ia telah memotong paper reserve nya pada Mei 19, dan membentuk sebahagian dari rancangan syarikat untuk mengurangkan paper asset holdings nya ke kosong dan menambahkan sahamnya dalam U.S. treasury.

USDT Tether adalah stablecoin terbesar di dunia dengan capitalization pasaran sebanyak $66.5 billion. Tether mendakwa USDT 100% didokong 1:1 dengan rizab, bermakna pemegang token sepatutnya selalu dapat menebus coin mereka untuk dollar tanpa sebarang masalah. USDT kehilangan pegnya buat sementara waktu kepada dollar dalam fallout dengan kejatuhan Terra bulan lepas, tetapi Tether tetap terus membenarkan tebusan dibuat. Ia pulih beberapa hari kemudian.

Syarikat tersebut telah menjadi subjek kepada khabar angin beberapa tahun seterusnya atas keadaan rizabnya. Para penkritik, secara popularnya dikenali sebagai “Tether Truthers” dalam komuniti kripto, berbalah (walaupun terdapat beberapa inisiatif diberikan oleh Tether bagi menjelaskan ketelusan rekodnya) bahawa pengedar stablecoin mungkin boleh terseksa dengan bank run, di mana Tether telah membalas dengan mengeluarkan beberapa penyata sebagai salah satu cara membuktikan ketelusannya.

Pada masa penulisan ini, commercial paper, wang dan deposit jangka-pendek kini merangkumi 85.64% dalam pegangan Tether’s , sementara corporate bonds, dana dan besi-besi yang bernilai sebanyak 4.52%, akaun pinjaman yang terjamin untuk 3.82%, dan pelaburan laintermasuklah token digital berjumlah 6.02%.

Portfolio commercial paper, wang, and deposit jangka pendek syarikat ini telah dibahagikan 55.53% dalam bil U.S. treasury, 28.47% dalam commercial paper, 9.63% dalam dana money market, 5.81% dalam wang, 0.15% dalam reverse repurchase agreements, dan 0.41% dalam bil non-U.S. treasury. Nilai-nilai ini di hitung setiap hari dan pendapat menyakinkan yang dibuat oleh auditor Moore Cayman akan diterbitkan secara bersuku.

Tether CTO Paolo Ardoino mengumumkan bahawa beberapa firma kripto telah cuba memberi tekanan kepada USDT, bermakna mereka bertaruh jika stablecoin ini akan kehilangan pegnya. Pada masa penulisan ini, taruhan itu tidak berjaya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *