SOLEND HAMPIR LINGKUP DISEBABKAN WHALE?

Solend, sebuah protokol pinjaman dalam rangkaian Solana, telah hampir elak tragedi 95% deposit SOL nya dalam pool pinjaman di liquidated.

Di tengah-tengah kontroversi ini adalah pemegang akaun terbesar, yang dikenali sebagai whale, dengan kewujudan outsized di pinjaman protokol itu dan bertanggungjawab untuk majoriti coin SOL di dalam nya. Akaun tersebut mempunyai pinjaman outstanding sebanyak $108 juta US Dollar Coin (USDC) dan Tether (USDT), di-collateral kan dalam SOL, mata wang kripto asli rangkaian Solana. Pinjaman tersebut berisiko untuk di liquidate setelah nilai SOL menurun serendah $27 pada Rabu dan Sabtu lepas.

Sekiranya nilai SOL berterusan menurun dan $21 juta dalam collateral SOL pinjaman yang telah di liquidate, Solend mungkin tiada SOL. Pengasas bersama projek itu mencadangkan bergeas untuk membeli SOL yang murah itu mungkin telah crash kan $2.6 billion rangkaian Solana.

Pada awal Selasa, protokol itu mengumumkan bahawa pinjaman whale telah memindahkan $25 juta hutang USDC ke Mango Markets, satu lagi pinjaman protokol Solana, di mana mengurangkan beban Solend dan risiko protokol itu juga.

Jumlah keseluruhan yang dikunci dalam protokol Solend sebanyak $1.4 billion pada permulaan April, telah di potong separuh ke $725 juta semasa kejatuhan Terra dalam May dan telah berkurangan secara mendadak pada minggu lalu.

Pada tengah hari Selasa, terdapat $247 juta aset yang di kunci dalam protokol dan satu lagi $171 juta dalam pinjaman oustanding.

Liquidation itu mungkin menjejaskan Solend kerana dengan lagging nilai, pasaran mungkin bergelut untuk menyerap $21 juta SOL (atau 20% collateral) yang mungkin akan automatik di liquidated kan. Pinjaman protokol itu mungkin berisiko kehilangan hampir keseluruhan pool pinjaman SOL nya pada rate yang sangat rendah.

Dan scramble yang dilakukan oleh liquidators bagi membeli $21 juta SOL untuk nilai sale berapi yang akan membuatkan rangkaian Solana dalam keadaan teratur, ujar pengasaa bersama pseudonym Solend, Rooter.

“Ini boleh menyebabkan kekecohan, meletakkan beban ke atas rangkaian Solana”, tulisnya dalam posting blog. “Liquidators sudah pasti aktif dan juga akan spam fungsi liquidate tersebut yang di mana adalah faktor utaman mengapa Solana jatuh pada masa lalu.”

Meyakinkan peminjam untuk memindahkan hutang mereka ke protokol lain, Solend berjaya mengurangkan keterbukaannya, tetapi tidak membuang sepenuhnya. Peminjam itu masih berhutang $84 juta kepada protokol.

Komuniti telah bertindak untuk mengurangkan risiko tersebut, atau sekurang-kurangnya mengelakkannya dari berlaku lagi.

Awal hari ini, komuniti Solend vote untuk sepenuhnya menyokong usul yang akan meletakkan $50 juta had pinjaman setiap akaun dan ubah smart contract (kod komputer yang mengawal pinjaman berprotokol) supaya ia akan liquidate sementara 1% bukan 20% deposit ke atas pinjaman collateralized.

Defi pinjaman berprotokol, namanya di ambil dari “Solana” dan “lend”, telah mula cuba menghubungi peminjam tersebut minggu lepas apabila sepertinya deposit SOL 5.7 juta collateralize $108 juta pinjaman stablecoin (US Dollar Coin dan Tether), boleh di liquidate kan jika nilai SOL menurun ke $22.30.

Rooter juga telah memperkenalkan satu usul, yang di labelkan sebagai “SLND1”, untuk ambil alih mengawal akaun supaya collateral boleh di liquidate kan dengan cara teratur yang tidak akan menyebabkan tersumbat (dan potensi untuk crash) rangkaian Solana. Tetapi setelah vote bagi menyokong rancangan itu, komuniti telah menerbalikkan nya.

“Kami telah mendengar kritikan anda tentang SLDN1 dan cara ia dijalankan”, tulis pasukan Solen ke proposal itu bagi invalidate vote setelah menerima pandangan berbagai bahawa 24 jam tidak cukup untuk ahlinya meletakkan vote mereka.

Pada masa ini, Pasaran menerima berita bahawa peminjam kripto Celsius telah membekukan pengeluaran bagi mengelakkan bank run $3 billion dana hedge Three Arrows Capital telah berurusan dengan kreditor bagi membuatkannya kekal solvent.

Fungsi Solend sama sahaja seperti mana-mana peminjam yang lain dalam DeFi, satu panggilan yang digunakan bagi apps non-custodial yang membolehkan pengguna trade, pinjam dan memberi pinjaman aset kripto tanpa mana-mana penglibatan pihak ketiga, seperti bank. Di Solend peminjam memasukkan collateral – kini mempunyai 47 coin dan token yang berpelbagai ke seluruh 18 pool liquidity – dan pinjam aset kripto sebanyak 75% dari collateral tersebut.

Menguunakan kripto bagi meminjam di blockchain sangat berisiko dalam pasaran kini yang tidak menentu. Pada May yang lalu, Lido telah memberi amaran di Twitter bahwa Ethereum yang mereka telah depositkan bagi meminjam Lido Staked Ethereum (stETH) mungkin akan di liquidate kan.

Perkara yang sama berlaku minggu lepas di mana peminjam besar, pada masa itu dipercayai adalah Three Arrows Capital, cuba mengurangkan liquidasi pinjaman sebanyak $300 juta dari peminjam DeFiAave dan Compound.

Leave a Comment

Your email address will not be published.