TRANSAKSI USDC MELEPASI USDT

Dengan kejatuhan pasaran kripto telah menimbulkan minat baharu dalam perlindungan yang disediakan oleh stablecoin kepada pelabur. Akibatnya, pelabur kripto telah berpusu-pusu ke stablecoin seperti USDT, BUSD, USDC, dan lain-lain. Persaingan sengit antara mereka menarik lebih banyak penguasaan pasaran. Jelas sekali, USDT telah menerajui pasaran stablecoin selama bertahun-tahun tetapi nampaknya fakta ini sudah berubah.

Nampaknya USDT melihat lebih banyak persaingan untuk gelarannya sebagai raja stablecoin. USDT yang kini beroperasi pada berbilang rantaian blok telah mengekalkan volumnya yang tinggi tetapi kini menyaksikan persaingan yang ketara daripada USDC. 

Pertempuran Stablecoin untuk ketuanan

Jumlah USDC pada blockchain Ethereum kini telah mengatasi jumlah USDT. Data daripada Messari menunjukkan bahawa walaupun USDT telah menghasilkan $474 juta dalam jumlah sebenar sepanjang 24 jam yang lalu pada rangkaian Ethereum, jumlah USDC telah mencapai $1.2 bilion. Ia akan menjadi salah satu daripada beberapa kali volum stablecoin melebihi USDT pada blockchain Ethereum.

Stablecoin Terbaik

Terdapat beberapa sebab yang berada di sebalik perpindahan kepada stablecoin seperti USDC. Untuk masa yang lama, terdapat kebimbangan mengenai sokongan token USDT, seperti memegang kertas komersial Cina, yang telah dinafikan oleh syarikat itu. Kebanyakannya, Tether, firma di sebalik stablecoin, telah memberi jaminan kepada pengguna bahawa ia disokong secukupnya tetapi masih ada mereka yang tidak percaya bahawa terdapat sokongan yang mencukupi untuknya. Di sinilah USDC memasuki gambar. 

Cap pasaran USDT daripada TradingView.com

Tidak seperti USDT, USDC Circle tidak pernah berada di bawah tahap penelitian yang sama. CFO mendedahkan pada Mei bahawa ia “disokong oleh nilai setara aset dalam denominasi dolar AS.” Selain itu, disebabkan oleh fakta bahawa Circle lebih terbuka tentang pelaburan yang menyokong token, mereka telah menikmati tahap kepercayaan yang lebih tinggi di kalangan pelabur kerana ia kini dilihat sebagai stablecoin ‘selamat’ untuk memasukkan wang.

Modal pasaran kedua-dua syiling stabil ini juga mencerminkan persaingan sengit antara mereka. USDT mengekalkan kedudukannya sebagai stablecoin terbesar dalam pasaran tetapi USDC kekal di belakangnya. Walaupun yang pertama mempunyai paras pasaran $67.4 bilion pada masa ini menurut Coinmarketcap, paras pasaran USDC telah meningkat kepada $55.67 bilion, menjadikannya stablecoin kedua terbesar. 

Secara keseluruhan, walaupun, USDT mengekalkan penguasaannya dari segi jumlah volum. Majoriti bekalan token kini dipegang dalam rangkaian TRON kerana yuran transaksinya yang lebih murah dan jumlah volumnya pada Coinmarketcap adalah lebih daripada 10x ganda daripada USDC.

Leave a Comment

Your email address will not be published.