BITCOIN CRASH 13K SETIAP HARI, JADI $20K PULA KE?

Bitcoin telah jatuh bawah $30k support zone selepas hampir sebulan konsolidasi yang ketat. Nilainya telah mencipta bearish flag dengan breakout yang sah dari 2 hari yang lalu.

ANALISA TEKNIKAL

CARTA HARIAN

Bitcoin telah merudum secara mendadak beberapa hari yang lepas dan kini sedang menguji zon permintaan $23k-$24k . Tindakan nilai ke atas timeframe yang rendah sepatutnya dipantau rapat pada tahap ini bagi menentukan sama ada bullish rebound boleh dijangkakan.

RSI nya juga telah memasuki zon oversold sekali lagi, dan pullback jangka pendek dari tahap ini adalah masuk akal. Ini disokong juga dengan maklumat di mana BTC RSI bulanan utama tidak pernah rendah dari yang ia berada sekarang ini. Walaubagaimana pun, dalam kes ini, tahap $30k akan menjadi benteng yang kuat dan akan diiringi 50-day moving average – satu kombinasi yang akan menolak harga ke tahap terendah dan menuju ke kawasan $17k – $20k.

btcchart1_img

CARTA 4- JAM

Dalam rangka masa 4 jam, sudah jelas bahawa sementara nilai telah berayun dalam corak bullish flag, tahap benteng $32k akan mengekalkan nilai tersebut dalam beberapa waktu, dan bearish impulse yang mematahkan flag itu ke arah menjunam telah diadakan semula .

Dalam ujian $32k resistance level yang lalu, RSI mempunyai nilai sekitar 50, yang menandakan momentumnya tidak akan cukup untuk bullish breakout. Kini, nilai yang didagangkan pada $24k demand level, dan RSI tersebut memasuki oversold state (bawah 30). Pemerhatian ini menunjukkan pembetulan probable bullish atau konsolidasi di tahap ini dalam jangka singkat sebelum berpotensi untuk merudum semula.

btcchart2_img

ANALISA ON-CHAIN

Carta ini mengandungi jumlah mean coin setiap transaksi yang ditukarkan (SMA-30) dan nilai BItcoin. Nilai metrik yang tinggi menandakan pelabur sedang melaburkan sejumlah besar coin dalam transaksi mereka. Menunjukkan bahawa jualan yang tinggi akan menyebabkan penurunan harga.

Selalunya, semasa fasa capitulation pasaran dan pasaran late bear, metrik ini memuncak dan mencatatkan local high. Ini memberitahu kita proses penjualan yang signifikan antara peserta dan peristiwa capitulation itu. Indicator ini baru saja memuncak, diikuti dengan penurunan mendadak nilai Bitcoin.

btcchart_img3

Bear ini mempunyai kawalan pasaran sepenuhnya, dan keseluruhannya adalah sangat negatif. Bull run seterusnya dijangka berkalu hanya jika capitulation yang berlaku sekarang telah tamat dan bullish sentiment ini kembali ke pasaran.

Leave a Comment

Your email address will not be published.