KEJATUHAN ETHEREUM MUNGKIN MENGEGARKAN DUNIA KRIPTO

Menurut blockchain insider Colin Wu dan Parsec Finance on-chain tracker, pasaran pinjaman dan pengeluaran Ethereum mungkin dalam ancaman kerana nilai ETH telah sampai ke paras yang merbahaya.

Masalah ini timbul akibat jumlah liquidation yang akan muncul di pasaran jika ETH menurun atau sehingga ke $1150. Dilaporkan lebih dari $500 juta collateral on-chain dan $300 juta collateral on-chain berdekatan $21,600 akan disejat.

Ethereum chart

Liquidation yang besar akan mengiringi kejatuhan pasaran dan outflow dana yang banyak dari aplikasi decentralized. Penurunan kuat akibat penggunaan aplikasi decentralized akan mengurangkan revenue rangkaian itu.

Sebelum ini, pelbagai pasaran dan servis on-chain tracking dilaporkan lebih dari $700 juta dalam liquidation, yang akan menyebabkan ia menjadi satu kesilapan besar di bahagian penukaran centralized API. Tetapi dengan lebih dari $500 juta liquidation sebenar, tekana ke atas aset tersebut akan meningkat secara drastik.

PASARAN SEDANG SAKIT MENURUT LAPORAN INFLASI

Pendorong utama sell-off pasaran mata wang kripto adalah data inflasi yang tidak dijangka. Penurunan nilai US dolar yang teruk menyebabkan komoditi rally seperti emas, menambah 3% kepada nilainya dalam 24 jam sahaja.

Risiko Ethereum bertambah selepas depegging ike atas stETH ke pasangan ETH menyebabkan penjualan besar-besaran dan liquidity yang kurang. Penjualan itu disebabkan penurunan profitability kontrak ETH 2.0, pengurusan semula organisasi dan profit-taking awal pelabur.

Bitcoin telah kehilangan sebanyak 5.5% pada nilainya dalam 24 jam dan Ethereum menurun sebanyak 12%.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *