MELANCONG DI METAVERSE SEBELUM MENEMPAH HOTEL?

Menurut kajian oleh Oracle Hospitality, laporan tersebut menunjukkan pelancong sekarang berasa kekok untuk berinteraksi dengan orang lain.

PELANCONG – JANGAN BERCAKAP DENGAN MEREKA?

Menurut laporan tersebut, pelancong berasa susah untuk bercakap dengan staf hotel. Sebanyak 73% orang yang menjawab survey itu menyatakan mereka mahukan hotel yang menawarkan teknologi yang membolehkan mereka kurang kontak dengan orang lain. Mereka tidak mahu ada kaitan dengan tetamu lain.

Laporan itu menyatakan “Hampir tiga suku mahu menggunakan telefon bimbit mereka untu menguruskan hotel experience mereka seperti check in dan out, membayar, memesan makanan, dan lain lagi. Beritayang baik buat pemilik yhotel yang telah menggunakan teknologi bagi menguruskan kekurangan staf tanpa mengganggu servis hebat untuk pelanggan mereka.

Proses mengemas bilik juga sudah outdated. Tiada siapa yang mahukan staf hotel menyentuh barang peribadi masing-masing. hanya suku sahaja yang mahukan bilik mereka dikemaskan manakala majoritinya tidak peduli akan hal ini.

Pelancong juga mahukan digital art di dalam bilik berdasarkan pilihan mereka di mana mereka boleh pilih terus sebelum menempah.

Apabila menempah bilik atau melanggan servis tayangan online seperti Netflix, pelancong mahukan transaksi yang tidak menyusahkan. “Sebagai pilihan #1 mereka, 45% mahukan akses hiburan on-demand yang connect terus ke streaming peribadi atau gaming account mereka”.

PELANCONG MAHUKAN ZON JANGAN SENTUH

Survey itu menjelaskan bahawa pelancong mahukan menghapuskan ‘sentuhan’ dari industri pelancongan.

43% mahukan kawalan voice-activate untuk semua kemudahan bilik (lampu, kunci, penghawa dingin, langsir).

Laporan itu juga menyatakan pelancong mahukan percutian mereka unik. Caranya, mereka akan “memilih bilik dan tingkat tertentu dan membayar hanya untuk kemudahan yang mereka mahukan – malah turut ingin memeriksa rupa bilik tersebut melalui metaverse sebelum membuat keputusan!”

Pelancong mahukan model hotel yang membenarkan mereka membayar apa yang mereka gunakan. Mereka akan membayar lebih untuk pemandangan, bilik dan tingkat, untuk tiba awal/ lambat, untuk gunakan spa, fitness (atau tidak).

“Pandemik ini telah mengukuhkan kedudukan teknologi dalam servis kepada tetamu dan seangkatannya, dan industri ini tidak akan pusing ke belakang lagi. Apabila organisasi hotel itu mempunyai dua hartanah atau 2000 pelancong mahukan digital, servis-kendiri yang hebat seperti membuat transaksi bank sehingga ke memesan makanan. Untuk pemilik hotel melaksanakan permintaan ini, terutamanya jika sulit sekali dari segi property staffing, mereka memerlukan sistem yang membolehkan mereka cepat-cepat menyesuaikan diri, “plug-in” servis baru dan melayan pelancong yang berbagai kerenah.

BERGAUL? OH TIDAK!

73% pelancong mahukan penempatan di tempat yang menawarkan teknologi servis kendiri. Sebahagian besar sahaja yang mahukan staf hanya jika dipesan .

39% mahu memesan makan melalui telefon. 49% mahukan pembayaran tiada kontak. Dan sesetangahnya mahu membayar dengan kripto.

PEMILIK HOTEL

Pihak hotel juga menjawab survey tersebut. 96% sedang perlahan-lahan melabur dalam teknologi tiada sentuhan ini. 62% telah memasang “pengalaman tiada kontak sepenuhnya”. Ini termasuklah menolak servis front desk serta merta.

Hanya bawah dari separuh sahaja dari eksekutif hotel yang berkata hiburan dalam bilik yang efisyen ialah sesuatu yang mereka cuba usahakan.

Menyediakan teknologi terkini untuk industri pelancongan sememangnya sangat membantu pemilik hotel yang kekurangan staf untuk menguruskan permintaan dan tempahan pelanggan yang saban hari semakin meningkat pada masa akan datang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *