GILIRAN BINANCE COIN (BNB) JADI SASARAN SEC

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) dilaporkan sedang menyiasat sama ada token BNB Binance adalah sekuriti token pada masa penjualannya pada 2017.

Bloomberg melaporkan Isnin bahawa SEC telah melancarkan siasatan terhadap token BNB. Pengawal selia sekuriti AS sedang melihat pada hari-hari awal pertukaran, meneliti sama ada penjualan token BNBnya semasa tawaran syiling permulaan 2017 berjumlah penjualan sekuriti tidak berdaftar.

Bloomberg melaporkan pada hari Isnin bahawa SEC telah melancarkan siasatan terhadap token BNB. Pengawal selia sekuriti AS sedang melihat pada hari-hari awal pertukaran, meneliti sama ada penjualan token BNBnya semasa tawaran syiling permulaan 2017 lalu mengandungi sejumlah penjualan sekuriti token tidak berdaftar.

Pengerusi SEC Gary Gensler bersuara lantang dalam kebimbangannya bahawa platform-platform yang ada mungkin pemilik token yang telah diklasifikasikan sebagai sekuriti, tetapi ulasannya lebih tertumpu kepada mengambil alih dari tugas pertukaran dan menganjurkan sekuriti tidak berdaftar daripada mengejar projek sendiri, seperti yang dilakukan oleh rejim SEC sebelum ini semasa ledakan ICO.

Binance telah menghadapi penelitian teliti daripada pelbagai pengawal selia AS dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

SEC juga dilaporkan sedang menyiasat cabang AS bursa, Binance.US, untuk memastikan ia dibezakan dengan sewajarnya daripada rakan se-globalnya. Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri dan Jabatan Kehakiman juga melihat dengan lebih dekat Binance untuk mendapatkan pandangan tentang perniagaannya, dan Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan Komoditi (CFTC) juga dilaporkan telah melancarkan siasatan sama ada Binance membenarkan penduduk AS berdagang di platformnya. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *