BITCOIN KEMBALI KE PARAS $32K SETELAH TIGA MINGGU MENJUNAM

Carta pasaran.  Imej: Shutterstock

BTC dan ETH kedua-duanya melihat peningkatan sekurang-kurangnya 5% pada hari Selasa apabila keseluruhan pasaran crypto turut meningkat dari beberapa minggu yang teruk.

  • Sudah tiga minggu sejak Bitcoin terakhir melebihi $32,000.
  • Pasaran kripto yang luas agak goyah selepas TerraUSD menjunam rendah.

Bitcoin dan Ethereum, dua mata wang kripto teratas mengikut permodalan pasaran, menyaksikan lonjakan 5% dalam harga ketika pasaran kripto bergelut untuk pulih daripada kejatuhan hebat berikutan kejatuhan stablecoin TerraUSD, dengan Bitcoin menuntut semula $32,000 secara ringkas sebelum jatuh sekali lagi.

Pada masa ini, Bitcoin didagangkan pada $31,790 setiap syiling, meningkat sebanyak $1,090 dalam tempoh 24 jam yang lalu. Hari ini menandakan paras tertinggi tiga minggu untuk Bitcoin; kali terakhir Bitcoin melebihi $32,000 ialah pada 11 Mac, menurut data daripada CoinMarketCap.

Harga Ethereum telah menyaksikan harganya jatuh di bawah $2,000 beberapa kali sejak 21 Mei. Pada masa ini, Ethereum didagangkan pada $1,942, meningkat sebanyak $20.50 menurut CoinMarketCap.

Harga Ethereum terus berlegar lebih daripada $1,940 sebagai persediaan untuk ” The Merge, ” set peningkatan blockchain yang telah lama dirancang untuk bulan Ogos yang akan mengalihkan Ethereum daripada sistem proof-of-work yang gila kuasa kepada mekanisme yang lebih mesra alam.

Secara keseluruhannya, pasaran mata wang kripto telah mengalami kemerosotan sejak 8 Mac, apabila TerraUSD kehilangan pegangannya kepada dolar AS . Walaupun melihat peningkatan hijaunya hari ini, Bitcoin turun 53% daripada paras tertinggi sepanjang masa $68,789 pada 10 November, dan Ethereum turun 60% daripada paras tertinggi sepanjang masa $4,891 pada 16 November.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *