BITCOIN BULLRUN BULAN JUN?

Penganalisis kripto popular Benjamin Cowen berkata tiga metrik menunjukkan nilai Bitcoin (BTC) dilihat akan memuncak pada bulan Jun.

Dalam strategi baharu, Cowen memberitahu 746,000 pelanggan YouTubenya bahawa metrik pertama yang menunjukkan rally Bitcoin ialah indeks mata wang dolar AS yang telah dibetulkan.

“Kami tahu bahawa indeks mata wang dolar AS, apabila ia bergerak lebih tinggi dalam rally parabola, kami tahu Bitcoin turun. Kami telah melihat ini banyak kali pada masa lalu. Tambahan pula, jika kita hanya menariknya ke atas, anda boleh melihat bahawa sejak beberapa bulan lalu, dolar telah berada dalam rally parabola.

Walau bagaimanapun, baru-baru ini, anda boleh melihat ia ditarik balik sedikit. Itu tidak bermakna kenaikan dolar telah berakhir. Ia mungkin hanya berehat seketika. Tetapi sudah tentu melihat kepada penarikan balik kepada dolar ini membawa kami untuk percaya bahawa aset berisiko boleh mula berfungsi dengan baik untuk beberapa minggu.” 

Perkara kedua beliau ialah S&P500 dan Nasdaq telah melantun “agak kuat” dari bahagian bawah local mereka. Dia menyatakan bahawa crypto masih belum mengikuti langkah tersebut.

“Sebabnya, saya fikir, adalah kerana kita berada dalam masa penghentian risiko makro, oleh itu saya berpendapat mata wang crypto sememangnya lebih berisiko daripada ekuiti, jadi ekuiti adalah yang pertama bergerak ketika kita sepertinya mungkin mendapat beberapa minggu yang tenang, dan selagi itu berterusan, maka crypto akan berada dalam barisan seterusnya untuk meningkat juga.”   

Beliau juga menyatakan purata pergerakan eksponen (EMA) 90 hari bagi Fear and Greed Index Bitcoin adalah “lebih rendah daripada yang pernah berlaku.”

Fear and Greed Index mengukur sentimen pasaran dengan nilai antara 0 hingga 100. Nilai antara 0 dan 24 menunjukkan ketakutan yang melampau manakala skor antara 25 dan 49 menunjukkan ketakutan. Skor antara 51 dan 74 menunjukkan ketamakan pasaran, manakala skor lebih 75 menunjukkan ketamakan yang melampau.

Cowen berkata Indeks EMA 90 hari kini berada pada 23.56, yang menurutnya juga membayangkan kemungkinan lantunan.

“Mengapa itu penting? Kami tidak pernah melihatnya sebelum ini. EMA 90 hari bagi Fear and Greed [Indeks] adalah lebih rendah daripada sebelumnya.”

Bitcoin didagangkan untuk $31,623 pada masa penulisan, meningkat lebih daripada 7% dalam tempoh 24 jam yang lalu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *