UNISWAP MELEPASI USD 1 TRILLION DALAM TRADING VOLUME

Uniswap Melepasi $1 Trilion dalam Jumlah Dagangan

Hari ini seluruh komuniti Uniswap meraikan kejayaan yang mengagumkan apabila protokol itu melepasi trading volume lifetime sebanyak $1 trilion.

Digunakan pada mainnet Ethereum pada November 2018, Uniswap adalah antara pertukaran decentralized terawal yang pernah dilancarkan. Misinya adalah untuk menyediakan platform non-custodial buat menukar, berdagang dan memperoleh pendapatan di blockchain. Tiga tahun setengah kemudian, protokol itu telah menyaksikan lebih daripada satu trilion dolar volum melaluinya. 

Uniswap pada masa ini mempunyai volum harian sebanyak $1.4 bilion—tiga kali ganda berbanding pesaing terdekatnya, Pancakeswap ($500 juta), dan sembilan belas kali lebih banyak daripada pertukaran decentralized kedua terbesar di Ethereum, Sushiswap ($71 juta). Ia mencapai volum harian tertinggi sepanjang masa sebanyak $8.8 bilion pada 10 Nov. 2021.

Ia juga memaparkan lebih daripada $5.9 bilion dalam jumlah nilai terkunci (TVL) merentas Ethereum, Polygon, Optimisme dan Arbitrum, manakala Sushiswap dan Balancer pada masa ini masing-masing mempunyai $2.1 bilion, Bancor $631 juta dan 1 inci $10 juta. Satu-satunya protokol yang mempunyai lebih banyak nilai terkunci ialah protokol pinjaman seperti MakerDAO ($9.7 bilion), Curve ($9.1 bilion) dan Aave ($8.6 bilion).

TVL tertinggi sepanjang masa Uniswap ialah $10.5 bilion pada 1 Dis 2021. Ia berlegar dalam jumlah antara $6 bilion dan $8 bilion dalam TVL sehingga kemelesetan pasaran yang dicetuskan oleh krisis Terra pada 7 Mei.

Walaupun metrik ini mengagumkan, permodalan pasaran protokol telah berada dalam downtrend yang stabil selama lebih daripada setahun. Paras pasaran Uniswap yang dicairkan sepenuhnya sepanjang masa adalah $33.3 bilion pada awal Mei 2021, dengan token UNInya mencecah $42.33. Hari ini, had pasarannya yang dicairkan sepenuhnya ialah $5.3 bilion, dan harga tokennya pada $5.49.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *