Korea Selatan Bercadang Untuk Menjadi Hub Crypto

Pelabur Korea Selatan dilaporkan memiliki lebih daripada $5 bilion Bitcoin (BTC). Ripple (XRP) ialah aset digital kedua paling popular kerana penduduk tempatan memegang hampir $4.8 bilion di dalamnya.

BTC dan XRP Mendahului

Bursa kripto terkemuka Korea Selatan – Upbit, Bithumb, Coinone dan Korbit – menjalankan kajian untuk menentukan aset digital mana yang paling menarik kepada pelabur tempatan. Mata wang kripto terbesar mengikut permodalan pasaran – Bitcoin (BTC) – tempat pertama kerana rakyat Korea Selatan telah melabur lebih daripada $5 bilion di dalamnya. Ripple – XRP – menduduki tempat kedua dengan sekitar $4.8 bilion diedarkan di dalamnya.

Tempat ketiga dan keempat adalah milik Ether (ETH) dan Cardano (ADA). Pelabur memiliki lebih kurang $4.5 bilion nilai aset digital kedua terbesar dan hampir $1 bilion dalam ADA.

Menariknya, memecoin pertama – Dogecoin (DOGE) – menduduki 5 teratas. Rakyat Korea Selatan memegang hampir $900 juta nilainya.

Laporan itu menyatakan bahawa pelabur tempatan berdagang lebih $7 trilion dalam aset digital sepanjang 2021. Angka itu lebih daripada keseluruhan jumlah yang didagangkan pada Indeks Harga Saham Komposit Korea utama dan urus niaga di Kosdaq junior.

Korea Selatan Mengambil Laluan Kripto

Bulan lalu, negara Asia Timur itu mengadakan pilihan raya presiden yang paling banyak dipertandingkan. Selepas itu, calon parti Konservatif – Yoon Suk-yeol – hanya mengumpul 263,000 undi lebih daripada lawannya dan menjadi Presiden Korea Selatan seterusnya. Apa yang lebih menarik ialah beliau seorang penyokong yang berminat dalam industri mata wang kripto dan berikrar untuk menjadikan tanah airnya sebagai hab aset digital.

Semasa kempennya, beliau berjanji untuk membenarkan “Initial Coin Offering” (ICO) dan meningkatkan ambang minimum untuk membayar cukai keuntungan modal ke atas keuntungan daripada pelaburan crypto. Dia berikrar untuk mengubah undang-undang dan memastikan mereka yang menjana pendapatan kurang daripada $40,000 setiap tahun harus dikecualikan daripada membayar cukai. Pada masa ini, cukai sedemikian dikenakan ke atas pelabur yang memperoleh pendapatan lebih daripada $2,000 setahun.

Persatuan Rantaian Blok Korea – kumpulan lobi untuk pertukaran kripto – membayangkan bahawa pemimpin baharu Korea Selatan akan memberi kesan positif kepada ekosistem aset digital tempatan. Setiausaha Agung Yoon Seong-han berkata:

“Kami pastinya mengalu-alukan pendiriannya kerana beliau yakin untuk meningkatkan industri. Memandangkan ICO diharamkan sekarang, kami tidak mempunyai pilihan selain mengeluarkan syiling di Singapura dan negara lain. Usaha niaga dan syarikat permulaan akan dapat mengumpul wang dengan mudah daripada pelabur [jika larangan itu ditarik balik].

Pengerusi BigONE Exchange – Anndy Lian – turut mengalu-alukan Presiden baharu negara itu:

“Dia memahami kepentingan crypto. Dia memahami masa depan, dan ia tidak dapat dihalang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *