European Union ingin memartabatkan ethereum berbanding bitcoin

Penggubal dasar EU kembali menjadi tumpuan selepas membuat keputusan memihak kepada piawaian yang lebih ketat pada dompet kripto yang tidak dihoskan.

Laporan dalaman menunjukkan perbualan untuk menjamin Ethereum sehingga menjejaskan Bitcoin atas pensijilan yang didakwa lebih meyakinkan. Isu ini membawa isu mengenai perlindungan dan memilih pemenang berbanding pembaziran, yang berada pada tahap yang sangat asas terhadap ekonomi yang tidak terhad.

Pihak berkuasa EU sedang mencari Bitcoin

Rekod dalaman mendedahkan tahap perbincangan di kalangan pihak berkuasa untuk “menjaga” Ethereum.

Pendapat itu datang daripada rangkaian Proof-of-Stake (PoS) yang menggunakan tenaga yang pada asasnya kurang daripada organisasi Proof-of-Work (PoW). PoS tidak bergantung pada ‘hashing power’ untuk penciptaan blok.

Ethereum berubah daripada PoW kepada PoS dan telah berlaku sejak sebelum Mei 2018, apabila pembangun menjalankan kod Casper v.01.01 untuk membantu perjanjian PoW/PoS ‘crosschain’.

Seperti yang ditunjukkan oleh Universiti Cambridge, rangkaian Bitcoin menggunakan 131 TWh kuasa setahun, setanding dengan penggunaan kuasa tahunan Ukraine. Selain itu, apabila nilai Bitcoin dan penggunaannya berkembang, begitu juga penggunaan tenaga organisasi.

Pada bulan Mac, penggubal dasar EU mempertimbangkan sekatan dalaman dan luaran terhadap perlombongan PoW, menimbulkan kekecohan di kawasan tempatan crypto . Oleh itu, penggubal undang-undang menghapuskan frasa dalam syor MiCA yang mencadangkan boikot PoW untuk memudahkan perniagaan dan menjauhkan diri daripada kucar-kacir.

Walau apa pun, dengan penyiasatan semula ke atas perlombongan PoW, pembuat dasar memilih metodologi alternatif – untuk memartabatkan Ethereum dan token alternatif lain.

Minit dalam arkib dalaman menunjukkan penggubal dasar telah mengalihkan rancangan untuk benar-benar menuntut perubahan Bitcoin kepada organisasi PoS. Mereka juga menemui misi untuk melindungi token “mudah selenggara” tanpa menghulurkan sekuriti yang setara dengan Bitcoin.

Ada yang mengatakan perpaduan Bitcoin terletak pada token PoW. Oleh itu, terdapat persoalan yang ia akan berkembang pada bila-bila masa kepada PoS.

Kelebihan Proof-of-Work

Bitcoin berkembang ke rangkaian PoS telah melakukan pusingan untuk beberapa lama. Sebagai contoh, pada April 2020, penganjur Bitcoin Suisse Niklas Nikolajsen mengesyorkan ia boleh berlaku apabila Ethereum telah berkembang dan menunjukkan idea itu.

Semasa mesyuarat itu, Nokolajsen juga menjangkakan bahawa Ethereum sepatutnya telah berubah sepenuhnya dalam beberapa bulan. Tetapi dua tahun selepas mesyuarat itu, pembangun Ethereum merujuk kepada penangguhan tambahan.

PoW tidak secara semula jadi lebih selamat daripada PoS, kerana keselamatan PoW bergantung pada kadar ‘hashing’ organisasi. Tetapi oleh kerana ‘hashing power’ organisasi Bitcoin adalah sangat tinggi, menangkap sebahagian besar daripada kuasa mengira habis-habisan adalah sangat mahal, menjadikan serangan sebanyak 51%.

Kemungkinan kehilangan mata wang digital yang paling dipercayai dan selamat, dan kesukaran khusus untuk melakukan sedemikian, bermakna sesuatu yang negatif untuk Bitcoin berpindah ke rangka kerja PoS.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *