makroekonomi semasa boleh mencetuskan satu lagi peristiwa Pencairan BTC.

Pengasas bersama firma analitik terkemuka Glassnode memberi amaran kepada pedagang Bitcoin bahawa latar belakang makroekonomi semasa boleh mencetuskan satu lagi peristiwa penjualan untuk BTC.

Dalam berita terkini Glassnode, Jan Happel dan Yann Allemann mengatakan bahawa korelasi Bitcoin kepada aset berisiko kekal tinggi, menunjukkan bahawa pembetulan dalam pasaran saham AS mungkin akan menyeret ke bawah BTC juga.

“Analisis kami terus mencadangkan bahawa sensitiviti yang diperbaharui ini terhadap risiko pasaran dan kemungkinan pengeluaran yang lebih tinggi bukan disebabkan oleh kekurangan keyakinan terhadap [BTC] sebaliknya disebabkan oleh persekitaran makroekonomi yang dikenakan bayaran.”

Menurut pengasas bersama Glassnode, landskap makroekonomi kelihatan goyah selepas Rizab Persekutuan mengumumkan pengurangan kunci kira-kiranya kepada nilai $95 bilion sebulan dalam usaha untuk memerangi inflasi yang berterusan. Mereka juga menyebut risiko yang menjulang bahawa pencerobohan tentera Rusia boleh meluaskan dan menyasarkan wilayah Kesatuan Eropah.

Sebagai tindak balas kepada persekitaran berisiko, eksekutif Glassnode mengatakan bahawa lebih $100 juta telah mengalir keluar dari pasaran crypto minggu lepas dengan BTC menerima beban aliran keluar.

“Minggu lepas menyaksikan aliran keluar dana $134 juta, menandakan aliran keluar mingguan kedua tertinggi pada 2022. Solana menerima aliran masuk $3.7 juta, dan altcoin (berbilang aset) merekodkan aliran masuk $5 juta, manakala $131 besar-besaran. juta mengalir keluar dari Bitcoin.”

Walaupun gambaran makroekonomi yang suram, Allemann berkata bahawa BTC terus menunjukkan tanda-tanda kekuatan dalam rantaian. Menurut Allemann, pelabur BTC mengeluarkan Bitcoin daripada bursa crypto pada kadar bersejarah, menunjukkan bahawa bahagian bawah boleh dilihat.

“Perubahan kedudukan bersih pertukaran Bitcoin menunjukkan potensi dasar dan tahap seterusnya. Kurang bekalan di bursa membawa kepada penurunan tekanan jualan.”

Gambar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *