Apa Itu Tether (USDT) : Review Harga

Kategori : Platform Smart Contract
Ecosistem : Ethereum ERC-20
Perkhidmatan : Stablecoin / Payment System / Flexible Saving
Jumlah Supply :Unlimited
CODAM Rank : Stable coin

Website : https://tether.to/

Aplikasi : https://gold.tether.to  / https://www.binance.com/en/earn#flex-item

USDT adalah aset cryptocurrency yang dikeluarkan pada blockchain Bitcoin melalui Omni Layer Protocol. Setiap unit USDT ini disokong oleh U.S. Dollar yang disimpan dalam Tether Limited dan boleh ditebus melalui Platform Tether. USDT boleh dipindahkan, disimpan, dan dibelanjakan seperti bitcoin atau cryptocurrency yang lain.

USDT atau mata wang Tether lain diciptakan untuk memudahkan transfer mata wang negara, menyediakan pengguna Bitcoin dengan alternatif yang stabil, mengelakkan dari harga Bitcoin yang volatile.

USD Tether adalah pertama kali coin yang bersandarkan dengan nisbah 1$. Matawang ini dikatakan paling stabil dan kerap digunakan dalam semua trading.

Founder : Brock Pierce

Nama Syarikat : iFinex Inc. (Bitfinex Exchanger)

Tether USDT dilancarkan pada tahun 2015, dan tetap maintain harga hingga kini. Walaupun pada tahun 2018 harganya naik sehingga $1.30 kerana permintaan lebih tinggi dari coin yang diedarkan. namun ia tetap akan maintain kan harga pada paras 1$ selepas itu.

Secara ringkasnya, USDT adalah matawang bersandarkan 1$, nilainya tidak akan berubah, Coin ini sesuai untuk dijadikan dalam dagangan sebagai nilai pegangan semasa dan beberapa exchanger menawarkan dividen dengan hanya menyimpan USDT.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *