Apa Itu FileCoin (FIL) – Review Harga

Kategori : File Storage
Ecosistem : Ethereum ERC-20 
Perkhidmatan : Storage Token / Payment System / Boleh dimining
Jumlah Supply :2,000,000,000 (2 Billion)
CODAM Rank : Tier 2

Website :https://filecoin.io/

Aplikasi :https://filecoin.io/mine/

Filecoin adalah sistem penyimpanan yang terdesentralisasi yang bertujuan untuk “menyimpan maklumat terpenting manusia.” Projek ini mengumpulkan $ 205 juta dalam penawaran duit syiling awal (ICO) pada tahun 2017, dan pada mulanya merancang tarikh pelancaran untuk pertengahan 2019. Namun, tarikh pelancaran untuk mainnet Filecoin ditolak sehingga blok 148,888, yang dijangka pada pertengahan Oktober 2020.

Projek ini pertama kali digambarkan pada tahun 2014 sebagai lapisan insentif untuk Sistem Fail Antarplanet (IPFS), rangkaian penyimpanan peer-to-peer. Filecoin adalah protokol terbuka dan disokong oleh blockchain yang mencatat komitmen yang dibuat oleh peserta rangkaian, dengan transaksi yang dilakukan menggunakan FIL, mata wang asli blockchain. Blockchain ini didasarkan pada bukti replikasi (proof-of-replication) . dan bukti masa-ruang (proof-of-spacetime).

Filecoin bertujuan untuk menyimpan data secara terdesentralisasi. Tidak seperti syarikat penyimpanan awan seperti Amazon Web Services atau Cloudflare, yang rentan terhadap masalah pemusatan, Filecoin memanfaatkan sifatnya yang terdesentralisasi untuk melindungi integriti lokasi data, menjadikannya mudah diambil dan sukar untuk disensor.

Sistem penyimpanan yang terdesentralisasi seperti Filecoin membolehkan orang menjadi penjaga data mereka sendiri, dan juga menjadikan web lebih mudah diakses oleh orang di seluruh dunia. Oleh kerana mengambil bahagian dalam rangkaian Filecoin dengan melombong dan menyimpan secara langsung berkaitan dengan memenangi lebih banyak ganjaran blok, Filecoin mendorong para peserta untuk bertindak jujur ​​dan menyimpan sebanyak mungkin data.

Founder : Juan Benet

Filecoin diasaskan oleh Juan Benet, yang juga membuat Sistem Fail Antarplanet. Benet adalah seorang saintis komputer Amerika yang belajar di Universiti Stanford. Setelah mendirikan Protocol Labs pada bulan Mei 2014, dia menghadiri Y Combinator pada musim panas 2014 dengan tujuan untuk menyokong IPFS dan Filecoin, serta projek-projek lain.

Nama Syarikat : InterPlanetary File System

Filecoin bermula dengan ICO pada tahun 2017, namun Filecoin melancarkan dagangan pada 16 Oktober 2020.

Dalam beberapa jam sahaja harganya melonjak ke $71.60.

Kini harganya dibawah harga permulaan, bagi saya terdapat peluang disini, kerana mengikut pengamatan saya, coin ini pasti akan kembali ke harga $71 apabila ia mula menstabilkan pasaran coin nya.

Mengikut perkiraan saya, dalam masa 18 bulan , coin ini akan menunjukkan prestasi kenaikan. Secara ringkas nya dari spekulasi harga yang boleh saya andaikan :

Jangkaan Harga Filecoin

Tahun 2020 = $71
Tahun 2021 = $150
Tahun 2022 = $250
Tahun 2023 = $400
Tahun 2024 = $600

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *