Transaksi Tunai Hampir Mati Di Ukraine Apabila Bitcoin, Ether, USDT Datang Untuk Menyelamat

  • Urus niaga tunai di Ukraine semakin merosot apabila rakyat beralih kepada mata wang kripto sebagai jalan keluar.
  • Bank pusat negara itu mengumumkan sekatan ke atas pemindahan tunai elektronik selaras dengan pengenaan undang-undang tentera.
  •  Stablecoin seperti USDT telah menyaksikan peningkatan penggunaannya sejak beberapa hari lepas.

Rakyat Ukraine beralih kepada mata wang kripto untuk transaksi tunai sehari-hari berikutan konflik bersenjata dengan Rusia . Derma juga telah mengalir dalam Bitcoin, Ethereum, USDT, dan mata wang kripto lain dalam pertahanan negara.

Rakyat Ukraine hilang punca apabila bank pusat negara itu mengarahkan penggantungan pengeluaran wang kepada dompet elektronik. Bank Pusat Ukraine menjelaskan bahawa istilah wang digital bersandar kepada mata wang fiat yang biasanya dipegang pada platform seperti Paypal dan Venmo.

Keputusan untuk meletakkan sekatan urus niaga fiat ke atas rakyat adalah selaras dengan pengenaan undang-undang tentera sebagai tindak balas kepada pencerobohan Rusia. Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh bank itu, akses kepada pasaran pertukaran asing telah dihadkan dan had pengeluaran tunai telah dikenakan. Larangan pengeluaran mata wang asing daripada akaun bank persendirian juga dilaksanakan.

Memandangkan sekatan mempunyai kesan buruk terhadap kehidupan orang Ukraine, sebilangan besar rakyat beralih kepada mata wang kripto sebagai jawapan. Menurut bursa mata wang kripto tempatan, Kuna, terdapat peningkatan dalam penggunaan USDT Tether di kalangan penduduk tempatan.

Ketua Pegawai Eksekutif Kuna, Michael Chobanian memberitahu wartawan bahawa kepercayaan terhadap sistem perbankan dan mata wang tempatan adalah rendah pada masa ini. \”Majoriti orang tidak mempunyai apa-apa lagi untuk dipilih selain daripada crypto.\”

Keutamaan untuk USDT dan stablecoin lain adalah hasil daripada turun naik yang berubah-ubah yang telah melanda pasaran mata wang kripto yang lebih luas. Bitcoin, Ethereum dan altcoin lain merekodkan kerugian dua digit minggu lepas dan stablecoin berbanding kestabilan bagi negara yang dilanda perang. Stablecoin telah memuncak dalam nilai dengan permodalan pasaran mereka berada pada lebih $180 bilion.

Derma Cryptocurrency

Selain daripada penggunaan mata wang kripto dalam menyelesaikan transaksi harian, kelas aset telah digunakan untuk mengumpul derma untuk NGO di negara ini. Berikutan sekatan pada platform pengumpulan dana tradisional, negara itu telah menerima lebih $7 juta dalam mata wang kripto sejak awal minggu ini.

Alamat untuk Bitcoin dan Ethereum telah dikongsi di akaun Twitter negara dan pada profil Timbalan perdana menteri, yang membawa kepada lonjakan dalam derma. Vitalik Buterin , pengasas Ethereum menyatakan bahawa akaun tersebut mungkin telah digodam tetapi jurucakap mengesahkan saluran tersebut selamat.

\”Aset kripto seperti Bitcoin juga telah muncul sebagai kaedah pendanaan alternatif yang penting,\” kata Elliptic, firma analitik blockchain. \”Mereka membenarkan derma rentas sempadan yang cepat, yang memintas institusi kewangan yang mungkin menyekat pembayaran kepada kumpulan ini.\”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *