Ripple Bekerjasama Dengan Mata Wang Digital Bank Pusat

Ripple telah bekerjasama dengan Persatuan Euro Digital (DEA) untuk bekerjasama dalam mata wang digital bank pusat (CBDC).

DEA, yang berpangkalan di Frankfurt, Jerman, ialah badan pemikir yang menumpukan pada CBDC, stablecoin, aset kripto dan bentuk wang digital lain.

Organisasi ini bertujuan untuk mempengaruhi CBDC dan dasar berkaitan kripto melalui penyelidikan dan memberi platform kepada pembuat dasar, ahli teknologi dan ahli ekonomi untuk membincangkan aset digital.

Dalam pengumuman baharu , ia menggambarkan Ripple sebagai peneraju dalam bidangnya tetapi tidak memberikan butiran yang tepat tentang perkara yang diperlukan oleh perkongsian itu.

“Ripple, salah satu penyedia utama penyelesaian blockchain dan crypto perusahaan untuk pembayaran rentas sempadan, baru-baru ini telah membangunkan infrastruktur berasaskan blockchain untuk menyokong CBDC dan terlibat dengan bank pusat Bhutan, antara lain, untuk membantu melaksanakan perintis CBDC mereka.

Ripple juga merupakan ahli Yayasan Pound Digital dan terus melanjutkan usahanya di sekitar CBDC di seluruh dunia. Perkongsian DEA dengan Ripple termasuk, antara lain, usaha pendidikan bersama mengenai mata wang digital dan pertukaran pengetahuan.”

Jonas Gross, Pengerusi DEA berkata,

“Kami sangat teruja kerana, hasil perkongsian dengan Ripple, kami dapat melanjutkan kepakaran teknologi komuniti DEA. Memandangkan semakin banyak projek CBDC di seluruh dunia mencapai peringkat lanjutan, reka bentuk teknologi CBDC akan memainkan peranan penting untuk pembuat dasar dalam masa terdekat, manakala tahun-tahun sebelumnya tertumpu terutamanya pada penyelidikan.\”

Ripple juga membincangkan perkongsian itu dalam tweet kepada pengikutnya dan berkata ia adalah sebahagian daripada matlamat menyeluruhnya untuk menyediakan penyelesaian berkaitan CBDC pada skala global.

“Kami teruja untuk menyertai Persatuan Euro Digital sebagai rakan kongsi sokongan untuk mengembangkan lagi kerja kami dengan CBDC!

Ini adalah sebahagian daripada matlamat kami yang lebih besar untuk membangunkan dan menyampaikan penyelesaian global untuk CBDC dan stablecoin melalui kepakaran blockchain dan crypto kami.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *